KANTON SARAJEVO

Nastavnici i uposlenici vrtića danas idu na vakcinaciju u Srbiju

Ništa nisu uradili Zoran Tegeltija, Fadil Novalić, Edin Forto, Haris Vranić…

Oni koji rade s djecom trebaju biti prioritet. Avaz

Piše: A. Nalo

17.6.2021

Zbog nemogućnosti da se vakcinišu u Kantonu Sarajevo brojni prosvjetni radnici i uposlenici vrtića uputit će se danas autobusima, minibusima i privatnim vozilima prema Priboju, Prijepolju, Ljubovi, Novom Pazaru, Beogradu... Potvrdio nam je to Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Prioritetne grupe

- Prema našim podacima, do sada se vakcinisalo od 800 do 1.000 uposlenika, koji su se samoinicijativno i pojedinačno organizirali. Do kraja mjeseca očekujemo da ćemo imati više od 2.500 radnika koji su primili vakcinu. Sve troškove snosit će Sindikat - kaže Sivro.

Na ovaj potez, kako kaže, bili su primorani jer se iz Vlade KS povodom njihove molbe - da oni budu među prioritetnim grupama za imunizaciju - niko nije oglašavao.

- Cilj nam je da se do 1. septembra vakcinišu i revakcinišu svi oni koji rade s djecom. Na taj način želimo zaštititi i djecu i sebe. Jedini smo sindikat koji na ovaj način organizira vakcinaciju za svoje članstvo. Toga se ne stidimo. Ostali smo bez njihove podrške. Ništa nisu uradili Zoran Tegeltija, Fadil Novalić, Edin Forto, Haris Vranić… To su ljudi koji se trebaju stidjeti što postoje, što dobivaju plaće, oni ne trebaju biti na javnim funkcijama zbog ovoga - naglašava Sivro.

Prema njegovim riječima, nadležni su se trebali ugledati na kolege iz Zenice, gdje počinje vakcinacija uposlenika u obrazovanju, pa čak i medijskih radnika.


Sivro ljut zbog nemara nadležnih. Avaz

Pritisak zbog regresa

Osim vakcina, koje nisu uspjeli dobiti u svom gradu, uposlenike obrazovnih ustanova ljuti i to što im Vlada KS odbija uplatiti regres za ovu godinu.

- Do kraja godine oni to moraju uraditi. Na posljednjoj sjednici Vlade KS pričalo se o tome. Nezvanično saznajemo da je jedan od ministara NiP-a u Vladi KS tražio da se radnici toga odreknu u korist javnog sektora. Stav svih sedam sindikata u KS je da se nećemo ničega odreći dok ne budemo sigurni da će te pare završiti u rukama radnika, a ne tajkuna - ističe Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.