KANTON SARAJEVO

Temelji novog zakona o visokom obrazovanju nisu dobri, brojne su zamjerke

Mislim da se predlagač pribojava negativnih reakcija, kaže zastupnik Zvonko Marić

Dokument se trebao naći na dnevnom redu Skupštine KS u junu. Avaz

Piše: A. Nalo

19.6.2021

Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS trebao bi se do kraja juna naći pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo. Međutim, kako trenutno stvari stoje, to se neće desiti jer osnova tog dokumenta nikako nije dobra, kazao je za „Avaz“ Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini KS.

Inače, predlagač novog zakona trebala bi biti aktuelna ministrica Melika Husić-Mehmedović.


Marić: Prepisati crnogorski zakon. Avaz

Favoriziranje fakulteta

- Mislim da se predlagač pribojava reakcija na tekst zakona, koji je veoma loš. I oni su, valjda, postali svjesni toga i zato ga ne puštaju dalje u proceduru. Bojim se da su, takoreći, promašili temu, iz prostog razloga što su imali vrlo jednostavno rješenje. Trebali su samo prepisati crnogorski zakon i na dokument staviti KS. Tamo se nude bolja i naprednija rješenja - ističe Marić.

Prema njegovim riječima, zakon za koji se oni zalažu ide na ruku samo akademskoj zajednici, ali ne i studentima. Za njih, kako kaže, ne vidi olakšice. Mišljenja je da se favoriziraju i privatni fakulteti.

- Također je nedopustivo to da su kaznene odredbe za kontrolu rada fakulteta i univerziteta svedene na minimum. Ako se drastično smanji ta kontrola, imat ćemo velike probleme. Već znamo kako se dobivaju diplome na nekim mjestima - naglašava Marić.


Članovi napustili komisiju

Dodaje i to da ne zna ko su mentori novog zakona, ali sve primjedbe i negativne posljedice bit će fakturirane resornoj ministrici.

- To će se desiti ako se u ovom ili sličnom obliku donese novi zakon o visokom obrazovanju. Druga stvar, ako se od toga ne odustane, u opasnost dolazi da se, naprimjer, ugasi Filozofski fakultet, koji je u mnogo čemu bazični - mišljenja je Marić.

Komisija koja je kreirala Nacrt zakona o visokom obrazovanju u KS imala je 25 članova. Međutim, kako saznajemo, mnogi su je napustili zbog nezadovoljstva i zbog toga što zakon na kojem su radili nema dobru osnovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.