KANTON SARAJEVO

Sivro: Novalić traži da se zabrane protesti sindikalista, čega se boji

Stotine nezadovoljnih članova sutra će mirno protestirati na ulicama glavnog grada

Sivro i Novalić: Kontra stavovi. Avaz

Piše: A. Nalo

23.6.2021

Stotine nezadovoljnih članova sutra će mirno protestirati na ulicama glavnog grada. Na ovaj potez, kako ističu iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), primorani su jer se već duže vremena odlaže usvajanje zakon o minimalnoj plaći u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plaća u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

- Okupljanje će se održati u 11 sati kod Vječne vatre. Planirano je da se odatle ide ka zgradi Parlamenta Federacije BiH i onda pred Vladu FBiH – najavio je Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog kantonalnog osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Međutim, njihovom održavanju protivi se premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić (SDA). On je poslao dopis kantonalnom ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti i od njega traži da ne dozvoli da se održe protesti, da se blokira saobraćaj, održi okupljanje nezadovoljnih članova.


Zabraniti okupljanje

-Kao razlog naveo je to da Selvedin Šatorović nije upisan u registar kao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. Ovim putem poručujem premijeru Novaliću da nam nije cilj da blokiramo saobraćaj. I protiv toga sam. Ali, ne mogu zabraniti proteste zato što oni ne dozvoljavaju da neko bude upisan u registar kao prvi čovjek saveza. Nije mi jasno čega se Novalić boji – rekao je Sivro.

Prema njegovim riječima, nije problem ko će biti na čelu sindikata već ko će biti predsjednik koji će dati da tajkuni razgrabe imovinu vrijednu preko 300.000 miliona KM Saveza samostalnog sindikata BiH.


Vrijedna imovina

-Kada se upiše predsjednik saveza ta osoba će moći da tu imovinu isporuči njima za male pare. I to je poenta priče kome će se dati vrijednosti koje imamo u zemlji i van nje – ističe Sivro.

Drugi problem je i to što predsjednici granskih sindikata podnose krivične prijave protiv Šatorovića za lažno predstavljanje.

-To su mrzitelji BiH, a posebno Ministarstvo pravde BiH i kvazisindikalisti okupljeni oko Bektića, Hadžiabdića i još nekoliko predsjednika granskih sindikata koji ne dozvoljavaju da se upiše ime predsjednika – ističe Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.