SARAJEVO

Kolapsi zbog vrućina, Hitna pomoć ima pune ruke posla

Telefon od jutros ne prestaje da zvoni

Piše: A. Ovčina

23.6.2021

Građanima smetaju vrućine. A. Ovčina

Visoka temperatura vazduha u glavnom gradu BiH je zabrinjavajuća i prelazi 33 stepena. Zbog toplotnog vala povećan je i broj pacijenata u Hitnoj pomoći.

Oni se javljaju zbog tegoba izazvanih vrućinom.

Kako su nam rekli iz JU „Zavod za hitnu i medicinsku pomoć“ telefon od jutros ne prestaje da zvoni, te imaju pune ruke posla. 

Ljekarsku pomoć zatražio je i veliki broj pacijenata sa visokim krvnim pritiskom koji bi trebalo da u ovakvim vremenskim uslovima koriguju terapiju.

Pacijenti se savjetuju da ne izlaze van, iznimno ako ne moraju. 

U ljetnim mjesecima česti su toplinski valovi koji, bez odgovarajućih mjera opreza, mogu ugroziti i život. Tokom ljetnih mjeseci mogu se javiti toplotni grčevi, iscrpljenost i sunčanica.

Pacijenti bi se trebali oblačiti laganije, a osoba koja pokazuje znakove toplotne iscrpljenosti treba skloniti sa sunca u hladovinu ili klimatiziranu prostoriju. Osobu za koju se sumnja da ima sunčanicu treba odmah smjestiti u hladovinu, a ona koja ima toplotni udar treba također skloniti u hladovinu ili u klimatiziranu prostoriju, te je dodatno rashladiti skidanjem odjeće.

Veći rizik za toplotne udare imaju starije i nemoćne osobe koje često ne uzimaju dovoljno tekućine, osobe s bolestima kardiovaskularnog sistema ili pluća, trudnice, djeca,...

Kako savjetuju iz Hitne pomoći, građani trebaju unositi što veće količine tečnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.