SARAJEVO BEZ MINA

Okončana akcija "Kuta": U Ugorskom kod Vogošće uklonjene mine

Tokom izvođenja radova na deminiranju pronađena su 34 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava i tri protivpješadijske mine

S akcije uklanjana mina. FUCZ

Piše: Es. Muračević

27.6.2021

U sklopu projekta „Sarajevo bez mina“, čija je implementacija započela u aprilu 2019. godine, a u potpunosti ga finansiraju Sjedinjene Američke Države, Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Sarajeva, Goražda, Travnika i Busovače na području vogošćanskog naselja Ugorsko okončali su deminerski zadatak “Kuta”.

U okviru zadatka površinu od 40.529 kvadratnih metra očistili su od mina i drugih neekslplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine.

Područje koje su čistili od ovih opasnih sredstava obuhvatalo je zemljište obraslo šumom na sjevernim padinama Golog brda.

Tokom izvođenja radova na deminiranju pronađena su 34 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava i tri protivpješadijske mine. Pronađena minsko-eksplozivna sredstva na ovom zadatku uklonili su i uništili timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite, radove na realizaciji ovog zadatka otežavala je velika koncentracija metala i dodatni pregled na kasetne bombe čije je prisustvo detektovano na završenim deminerskim zadacima u ovom području.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.