KANTON SARAJEVO

Hoće li nakaradna politika kazniti i direktora "Skenderije" Amera Kapu

Zajedno s radnicima spasio je Centar od totalne propasti, kaže Marić

Kapo: Mandat mu istječe 2024.. Avaz

Piše: A. Nalo

30.6.2021

Naredne sedmice pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo naći će se Izvještaj o radu Centra „Skenderija“ za 2018. godinu, a na čijem čelu je direktor Amer Kapo, kojem mandat istječe 31. avgusta 2024. Zvonko Marić, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, u Skupštini KS boji se da će nakaradna politika kazniti i ovog direktora koji je napravio odlične poslovne razultate.

-Zajedno s radnicima spasio je Skenderiju od totalne propasti. U zimskom i ljetnom periodu imali smo sadržaje za sve uzraste. Međutim, sada je već jasno da se po političkim principima ocjenjuju izvještaji o radu naših direktora. Niko ne gleda kako je neko radio, već iz koje opcije dolazi. Mi ćemo glasati za izvještaj, a nadam se i podršci ostalih zastupnika – kazao je Marić.


Marić: Podržati izvještaj. Avaz

Poslušni kadrovi

Za njega je sporno i to što se na direktorske pozicije stavljaju poslušni kadrovi, a ne stručni.

-S obzirom na to da su to javna preduzeća, oni postavljaju one koje žele. Ne znam da li bi te iste osobe stavljali kada bi se radilo o njihovom privatnom preduzeću – ističe Marić.

Inače, od 2016. do 2021. direktor Kapo, zajedno s radnicima i uz pomoć Vlade KS, pokrenuo je rekonstrukciju poda u dvorani „Mirza Delibašić“, zatim u „Domu mladih“ obnovu amfiteatra, te plato ispred Centra.

-Za pohvalu je i to što je povećan broj sajamskih manifestacija, koncerata u vlastitoj organizaciji, a imali smo za obilježavanje 50 godina Centra „Skenderija“ sedam velikih programa u 7 dana. Vrijedna pomena je i Zimska čarolija i ljetno klizalište, po kojima smo prepoznatljivi u svijetu – ističe Marić.


Vrijedna oprema

Nadalje, kako bi Privredni grad stao na noge, usklađene su cijene, napravljene tri zone, te osiguran povoljniji zakup za mlade.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer učinjene nepravde je direktor Narodnog pozorišta. Na njegov rad niko nije imao primjedbu niti jedno pitanje. Međutim, izvještaj nije usvojen jer su iz većine bili suzdržani. I na taj način žigošu čovjeka da se u narednih šest godina ne može prijaviti na direktorske funkcije.

Za vrijeme rada direktora Kape nabavljena je i vrijedna oprema za klizalište, kupljen je novi sportski i ugostiteljski mobilijar, zatim oprema za dječiju igraonu, te novi sistemi razglasa i oprema za koncerte. Inače, Centar „Skenderija“, prvi put nakon deset godina, pozitivno je poslovala u 2017.,2018. i 2019. godini. Također, izmirena je većina duga prema Poreznoj upravi za doprinose nastalog u periodu od 2014. do 2016., a zabilježeno je i povećanje prihoda, što je doprinijelo redovnoj isplati plaća s punim doprinosima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.