KANTON SARAJEVO

Poskoci i šarke prijete Sarajlijama

One će prije uočiti vas nego vi njih, kažu iz Udruženja „Atra“

Zmije se mogu vidjeti i na pješačkim prijelazima. Avaz

Piše: A. Nalo

30.6.2021

Zbog neprovedene deratizacije na području Kantona Sarajevo povećan je broj štetnih glodara. Iz tog razloga evidentno je i veće prisustvo zmija u gradskim područjima, koje u potrazi za hranom, naseljavaju nova staništa, kažu iz Bh. herpetološkog udruženja „Atra“.


Nepregledna mjesta


- U prilog ovome idu i snimci zmija na sarajevskim šetalištima koji se pojavljuju na društvenim mrežama u posljednje vrijeme. To izaziva zabrinutost građana, ali napominjemo da opreza ne treba manjkati, ali ne treba prevladati ni strah. Ono što treba znati je to da će zmije prije uočiti vas nego vi njih te će na prvi znak opasnosti uglavnom pobjeći. Do ujeda može doći tek kada se nađu u bezizlaznoj situaciji, kada stanemo na njih ili ih pokušavamo uhvatiti - kažu iz ovog udruženja.

Zmije se, kako ističu, za vrijeme vrelih ljetnih dana ne viđaju tako često jer se sakrivaju od prevelikih vrućina. Međutim, u prirodi se češće mogu uočiti nakon kiša i manjeg pada temperatura. Savjetuju da se trebaju izbjegavati nepregledna mjesta s visokom, nepokošenom travom te kamenjari.


 Za sada bez ugriza

- Od ukupno tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH, dvije se mogu naći u Kantonu Sarajevo, a to su poskok i šarka. Otrovnice su na prvi pogled veoma slične, trokutasta glava i karakteristična šara u obliku baklave duž leđa, pomoću koje ih lako raspoznajemo. Bitno je naglasiti da su u gradovima uglavnom prisutne zmije neotrovnice - pojašnjavaju iz Udruženja.

Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, lani su se za pomoć ljekara, a zbog ujeda zmija, javila samo četiri pacijenta. U prvih šest mjeseci ove godine nije bilo takvih intervencija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.