SARAJEVO

Inspektori na tragu građanima koji ostavljaju smeće pored kontejnera

Sve nepravilnosti mogu se prijaviti putem telefonskog broja 033/660-000

Piše: A. Nalo

4.7.2021

Nemarni građani smeće ostavljaju i u parkovima. AVAZ

U pronalaženje i otkrivanje bezobzirnih građana koji ostavljaju kabasti i građevinski otpad pored kontejnera te onih koji na privatnim i napuštenim posjedima prave divlje deponije uključili su se i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo

Na ovaj način žele pomoći općinama da se riješi ovaj gorući problem.

Kabasti otpad

Kako saznajemo, tokom juna KUIP je zaprimio deset prijava nepropisnog odlaganja komunalnog, ambalažnog, građevinskog i kabastog otpada od fizičkih i pravnih lica na području Kantona Sarajevo.

-Na osnovu dobivenih prijava, pokrenuti su postupci inspekcijskog nadzora na različitim lokacijama u KS i svi nadzori su u toku. U skladu s utvrđenim, bit će poduzete sve zakonom predviđene mjere, uz napomenu da KUIP vrši nadzor nad održavanjem javnih površina koje finansira Kanton Sarajevo - kazala je Vildana Brdarić, portparol KUIP-a.

Prema njenim riječima, KUIP-u u radu pomažu komunalni redari preduzeća „Rad“ i „Park“.

- Sve nepravilnosti koje građani uoče mogu prijaviti putem telefonskog broja 033/660-000. Komunalni redari po zaprimljenoj prijavi izlaze na lice mjesta, sačinjavaju zapisnik-službenu zabilješku te to dostavljaju na daljnji postupak komunalnoj inspekciji - naglasila je Brdarić.

Pod lupom Igman i Bjelašnica

Iz KUIP-a ističu da su pod posebnim nadzorom kantonalne inspekcije i komunalnih redara područja Igmana i Bjelašnice, a koja su očišćena proteklog mjeseca. Pod lupom su i aktivna gradilišta na tom lokalitetu, a sve kako bi se spriječilo nepropisano odlaganje otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.