VILSONOVO ŠETALIŠTE

Na Manifestaciji „Zaštitimo planetu“ izložen i ogromni 3D model planete Zemlje

Model koji je širok 10 metara i težak 150 kilograma, je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj

Izložba Terralone. Općina Novo Sarajevo

Avaz.ba

5.7.2021

Osim programa koji su fokusirani na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje, na manifestaciji „Zaštitimo planetu“ u Novom Sarajevu predstavljen je i Program zanimljivih edukativnih aktivnosti, odnosno upriličen je koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo, te Anise Mandre, Sara-Barbare Bilele, Amile Baščelije i Selme Hrenovice sa Muzičke akademije Sarajevo.


Nakon toga svi posjetioci mogli su učestvovati u časovima crtanja, ispisivati poruka za očuvanje planete, razgledati GED izložbu posvećenu promociji višestrukih koristi energetske efikasnosti, zaigrati interaktivni kviz o POPs materija, izračunati karbonski otisak uz pomoć co2 kalkulatora i još mnogo toga.



Bogat program manifestacije. Općina Novo Sarajevo

Manifestaciju „Zaštitimo planetu“ dodatno obogaćuje izložba Terralone, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke. Model koji je širok 10 metara i težak 150 kilograma, je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu.


Ime Terralon dolazi od latinske riječi terra – zemlja i balon i ta kombinacija riječi je korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira - saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.



Manifestacija je organizivana u okviru projekta kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP. Općina Novo Sarajevo

Ovom događaju koji je nakon Banje Lukke, organizovan u Sarajevu u parku pored Zemaljskog muzeja prisustvovali su i načelnici općina Novo Sarajevo i Centar dr. Hasan Tanović i Srđan Mandić koji su istakli neopodnost očuvanja okoliša za buduće generacije.


Manifestacija je organizivana u okviru projekta kojeg finansira Švedska, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini (BiH), te su  kroz različite aktivnosti  predstavljeni „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) i „Podrška pripremi za implementaciju Ciljeva održivog razvoja“ (SDGs).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.