SARAJEVO

Očajni mještani naselja Reljevo apeliraju na nadležne: Više od godinu nemamo vode!

Pomozite nam, kao da smo u 18. stoljeću. Komšijama plaćamo da nam peru veš, kaže Ramić

Piše: E. Abazović - A. Saračević

7.7.2021

Bećar: Ovo je neviđeno. AVAZ

Voda je neophodna svima, ali u 21. stoljeću u Sarajevu, ipak, nije dostupna svima. 

Redakciji „Avaza“ obratila se porodica Ramić iz Reljeva kako bi i na ovaj način pokušali riješiti veliki problem koji ih onemogućava da žive normalno. Kako su nam rekli, oni više od godinu nemaju vode!



Jača pumpa

Porodica Ramić, ali i još nekoliko mještana ovog naselja imaju problema, jer pumpa kojom se napaja Reljevo nema dovoljno bari kako bi vodu provela do posljednjih kuća.

- Plaćamo komšijama gorivo kako bi nam dovukli vodu. Donesenu vodu držimo u kanisterima i flašama. Moramo plaćati komšijama po 25 KM da nam operu odjeću. Od jedne plaće odvajamo za sve to - kazala nam je Elma Ramić.

Kako su nam rekli, oni su već u nekoliko navrata davali novac da bi se kupila nešto jača pumpa. Prema njihovim riječima, ukupno su dali 1.800 KM, međutim, nikada ništa nije učinjeno da bi se ovaj problem riješio.

Zbog nedostatka osnovnih životnih uvjeta, porodica se, posebno tokom ljetnih dana, teško snalazi.

- U loncu grijem vodu i tako se kupam. Posebno je teško u ljetnim mjesecima. Šporet mi nije u funkciji, nemam u čemu ložiti vatru. Imam skoro 70 godina, a veš perem naruke - dodala je Ramiza Ramić, majka Almira Ramića.

I njihova prva komšinica Ševala Bećar ima isti problem.

Put do kuća

- Ja sam bolesna žena, imam šećer i epilepsiju. Ovo je neviđeno, u 21. stoljeću u svom domaćinstvu nemam vode. Niko za ovo neće da odgovara, put nam je isto neuređen, niko ne može doći do kuća - navela je Bećar.

Nadaju se da će nadležni konačno obratiti pažnju na njih i da će im pomoći.

Šta ću, moram tražiti

Zbog ovog problema koji traje već neko vrijeme, Ramići nerado idu na tuđa vrata i traže vodu.

- Nije svejedno otići nekome pred vrata i zatražiti vodu, uredu jednom, ali svaki dan je puno. Dovoljno je vidjeti izraz lica kod ljudi, ali šta ću, moram progutati ponos i tražiti - rekao je Almir Ramić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.