SARAJEVO

Škrijelj: Novi Zakon o visokom obrazovanju je bolji od postojećeg, nevaljalog

Održana vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu

Piše: A. Ovčina

6.7.2021

Sa današnje press konferencije. A. OVČINA

Konferencija za medije održana je danas povodom vanredne sjednice Senata Univerziteta u Sarajevu u prostorijama Mašinskog fakulteta.

Sjednici prethodi tačka Dnevnog reda Provođenje rješenja Općinskog suda u Sarajevu o izmjenama podataka u sudskom registru Univerziteta i organizacionih jedinica.

Donošenjem rješenja Općinskog suda u Sarajevu o izmjenama podataka u sudskom registru Univerziteta u Sarajevu i organizacionih jedinica okončan je postupak usklađivanja statusa Univerziteta i organizacionih jedinica Univerziteta, utvrđen Zakonom o visokom obrazovanju i Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta pri čemu fakulteti, akademije i naučnoistraživački instituti gube pravni subjektivitet i nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice Univerziteta bez svojstva pravnog lica, navodi se u saopćenju.

Na današnjoj konferenciji obratili su se rektor Rifat Škrijelj i ministrica visokog obrazovanja KS Melika Husić-Mehmedović.

Vanredna sjednica Senata

Škrijelj je kazao Univerzitet u Sarajevu od 1. jula ove godine je pravno integrisan i funkcionirat će kao jednopravno lice sa organizacionim jedinicama, fakultetima, institutima u njegovom statusu kojio će biti bez pravnog lica. 

- Ovo je najveća reforma i transformacija Univerziteta u Sarajevu u 72. godine postojanja. Mi smo danas okupili predstavnike Senata, upravni odbor Univerziteta i predstavnike izvršne vlasti našeg osnivača, premijera i dvoje časnih ministara. Na sjednici, koju smo završili uspješno, dokument koji ćemo urediti to pitanje onih radnji koje se moraju provesti da bi u punom kapacitetu zaživjela odluka Općinskog suda u Sarajevu usvojili smo jednoglasno - istakao je rektor.

Dodao je da nisu najsretniji trenutnim Zakonom koji je na snazi i njegovim odredbama koje su moprali slijediti, jer Zakon koji je donesen 30. jula 2017. godine donesen je, kako on kaže na štetu Univerziteta u Sarajevu. 

- Nadam se da ćemo imati bolja zakonska rješenja te da će Univerzitet nakon što je Sud donio odluku o pravnoj integraciji i krenuti uzlaznom linijom da se priključi onoj grupi Univerziteta u svijetu prepoznatljivih - istakao je Škrijelj. 

Najveći izazov

Husić-Mehmedović kazala je da je vrlo rado prisustvovala ovoj sjednici cijeneći značaj ovog trenutka za Univerzitet u Sarajevu, Kanton Sarajevo i cjelokupno društvo.

- Univerzitet u Sarajevu se nakon 72. godine suočava sa vjerovatno najvećim izazovom, a to je pravna integracija koja se desila odlukom Općinskog suda prvog jula. Univerzitet broji 2.600 uposlenika, koji ima preko 600 projekata, institucija koja treba da ugasi svoje članice od kojih neke postoje duže, nego sam Univerzitet i integriše ih u jedno pravno lice - istakla je ministrica.


Pravna integracija

- Mi smo akademski integrisani od ranije. Nije logično da na jednom fakultetu imamo deset ili pedeset profesora matematike, a da na drugim fakultetima nemamo koga da predaje matematiku i nije logično da rektor Univerziteta profesoru sa Prirodno matematičkog fakulteta reći da će predavati matematiku na Elektrotehničkom, Mašinskom fakultetu, a da profesor kaže ja to neću - istakao je rektor. 

Kazao je da to prednost pravne integracije, te da nije uredu da studentima nema ko da predaje predmet kada bude obustava nastave.

- Bit ćemo i ostati integrisani Univerzitet, ali decentralizirani. Pitat će se svaki dekan za njegov faklultet više od rektora, ali će poštovati propise zajedno sa rektorom i nećemo biti u raskoraku kada su odgovornosti i propisi u pitanju - kazao je on. 

Zakon o visokom obrazovanju

- Apsolutno, kao rektor stojim na poziciji da će Univerzitet u Sarajevu usvajanjem novog Zakona o visokom obrazovanju dobiti bolji Zakon od onoga koji trenutno stoji na snazi. Nama je oteta autonomija Univerziteta. Novi Zakon je bolji od postojećeg, a imam obavezu da ga branim jer je u njegovoj koncepciji učestvovalo četvero ključnih ljudi s Univerziteta iz rektorata. Sa studentima radim 34 godine i ovaj nacrt o Zakonu koji se treba naći na Skupštini KS daleko je bolji od trenutnog - kazao je rektor. 

Dodao je da se pokušava zadržati trenutni "nevaljali" Zakon.  

Škrijelj: Bit ćemo i ostati integrisani Univerzitet. A. OVČINA

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.