ALARMANTNO

Građani koji nisu prioritet najviše ispaštaju zbog štrajka

Ne mogu se pregledati iako su naručeni

DZ Otoka: Samo hronični bolesnici mogu dobiti uslugu. Avaz

Piše: A. Nalo

7.7.2021

Zbog štrajka određenog broja medicinskih radnika građani Kantona Sarajevo već nekoliko mjeseci ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu pomoć u domovima zdravlja. Naime, tokom smjena primaju samo urgentne slučajeve, dok ostali pacijenti, iako imaju zakazane termine, ne mogu obaviti obični pregled zbog kojeg su došli.

Šarkić: Obavezni paket zdravstvenih usluga. Avaz

Otisak zuba

- Od marta u DZ Otoka pokušavamo djetetu uraditi otisak zuba zbog proteze koju mora nositi. Uredno dobijemo termine, ali kada dođemo, doktor nam kaže: „Ja radim, ali medicinska sestra je u štrajku. Bez nje ništa ne mogu raditi.“ To zaista više nema smisla. Neka mi daju potvrdu da ne mogu uraditi pregled da mogu otići privatno i kasnije refundirati novac - požalio nam se sugrađanin koji redovno izdvaja novac za zdravstveno osiguranje.

Portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić za „Avaz“ kaže da svi pacijenti moraju dobiti zdravstvene usluge iz tzv. obaveznog paketa, koji je na snazi dok traje štrajk.

- Prioritet su oni koji imaju bolna i akutna stanja te oni kojima je narušeno zdravlje. Usluge redovno dobivaju hronični bolesnici, onkološki pacijenti... Također, postoji drugi set usluga koji se može odgoditi i te preglede ljekari odgađaju jer ne ugrožavaju živote građana - kazao je Šarkić.

Građani imaju problema i s radom pojedinih službi u Hitnoj pomoći KS. Sarajka Ema M. požalila nam se kako joj krajem prošle sedmice nisu željeli pomoći kada ih je nazvala.


Vranić: Provjerit ćemo

- Osjećala sam se loše, imala sam aritmiju i gušenje. Sačekala sam da vidim hoće li to stanje proći, međutim, samo je postalo gore. Odlučila sam ih pozvati da dođu, s obzirom na to da sam mlada te da za moje godine takvo stanje nije uobičajeno. Odbili su doći, što me mnogo razočaralo. Ako ne izlaze na ovakve pozive, na koje onda reagiraju - istakla je Ema M.

Zbog ovakvog stanja ogorčeni građani Sarajeva s razlogom se pitaju zašto oni ispaštaju ako nema dogovora o potpisivanju kolektivnog ugovora između nekoliko sindikata i Vlade KS. Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je da će odmah provjeriti jesu li žalbe građana opravdane. Nakon toga razgovarat će s nadležnima o tome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.