OBRAZOVANJE

Oglasio se Ekonomski fakultet u Sarajevu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Pozivaju sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja

A. Ovčina
  • Nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost

    Nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost

    Foto: Avaz


Povodom novog Nacrta zakona o visokom obrazovanju oglasili su se i iz Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji obavještavaju javnost da je na jučerašnjoj održanoj sjednici, Vijeće fakulteta otvorilo proces formulisanja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih implikacija koje će ovaj Zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire. Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim Vijećem ostvariti. Prijedlog nacrta značajno urušava akademsku autonomiju po brojnim osnovama uz istovremeno pretjerano liberaliziranje osnivanja i rada privatnih visokoškolskih ustanova te uvođenje ekonomskih principa nepoznatih u javnom visokom obrazovanju širom svijeta. Nedovoljno je regulisano osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova kao i dislociranih odjeljenja. U domen uslova za izbor u akademska zvanja uvodi se pravna nesigurnost uz ozbiljnu opasnost od derogiranja državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Konačno, Nacrt zakona o visokom obrazovanju se zapravo samo marginalno bavi samim obrazovnim procesom i položajem studenata.

Visoki kvalitet

Istakli su da svojim dosadašnjim radom i djelovanjem u lokalnoj, ali i međunarodnoj zajednici, pionirskim poduhvatima u oblasti visokog obrazovanja u BiH, te svjetskim akreditacijama i priznanjima Ekonomski fakultet u Sarajevu je pokazao svoje opredjeljenje ka visokom kvalitetu nastavnog i naučnog rada i djelovanju u skladu sa vodećim svjetskim praksama.

Dugoročni razvoj

Naglasili su da pozivaju sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja, pa tek onda da pristupe kreiranju zakonskog okvira koji će podržati implementaciju takvih politika. Samo tako možemo ostvariti dugoročne pozitivne efekte koje priželjkujemo, naveli su. 

Više o temi Ekonomski fakultet u Sarajevu

NA VRH

Podijeli članak na