OBRAZOVANJE

Oglasio se Ekonomski fakultet u Sarajevu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

Pozivaju sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja

Piše: A. Ovčina

7.7.2021

Nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost. Avaz

Povodom novog Nacrta zakona o visokom obrazovanju oglasili su se i iz Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koji obavještavaju javnost da je na jučerašnjoj održanoj sjednici, Vijeće fakulteta otvorilo proces formulisanja primjedbi na Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Generalan zaključak je da nastavnici Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dijele duboku zabrinutost brojnih kolega sa Univerziteta u Sarajevu kao i studenata zbog negativnih implikacija koje će ovaj Zakon imati za javno visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo, ali i šire. Nastavnici Ekonomskog fakulteta su posebno zabrinuti zbog odsustva plana razvoja i jačanja javnog obrazovanja kao temelja razvoja bilo kojeg društva. Dalje, nejasna je osnovanost formiranja Vijeća za obrazovanje i nauku, te zabrinjava paralelizam institucija koji će se tim Vijećem ostvariti. Prijedlog nacrta značajno urušava akademsku autonomiju po brojnim osnovama uz istovremeno pretjerano liberaliziranje osnivanja i rada privatnih visokoškolskih ustanova te uvođenje ekonomskih principa nepoznatih u javnom visokom obrazovanju širom svijeta. Nedovoljno je regulisano osnivanje privatnih visokoškolskih ustanova kao i dislociranih odjeljenja. U domen uslova za izbor u akademska zvanja uvodi se pravna nesigurnost uz ozbiljnu opasnost od derogiranja državnog Okvirnog zakona o visokom obrazovanju. Konačno, Nacrt zakona o visokom obrazovanju se zapravo samo marginalno bavi samim obrazovnim procesom i položajem studenata.


Visoki kvalitet

Istakli su da svojim dosadašnjim radom i djelovanjem u lokalnoj, ali i međunarodnoj zajednici, pionirskim poduhvatima u oblasti visokog obrazovanja u BiH, te svjetskim akreditacijama i priznanjima Ekonomski fakultet u Sarajevu je pokazao svoje opredjeljenje ka visokom kvalitetu nastavnog i naučnog rada i djelovanju u skladu sa vodećim svjetskim praksama.


Dugoročni razvoj

Naglasili su da pozivaju sve uključene strane da prvo definišu javne politike koje će visoko obrazovanje usmjeriti u pravcu dugoročnog razvoja, pa tek onda da pristupe kreiranju zakonskog okvira koji će podržati implementaciju takvih politika. Samo tako možemo ostvariti dugoročne pozitivne efekte koje priželjkujemo, naveli su. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.