SARAJEVO

Forto: Pred nama je novi val epidemije

Prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću se može očekivati novi četvrti val koronavirusa u augustu ili septembru

Piše: A. Ovčina

7.7.2021

Radni sastanak održan danas. PRESS SLUŽBA VLADE KS

Radni sastanak o temama epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, pripremama, mjerama i odgovorima na četvrti val koronavirusa održan je danas. 

Na sastanku su bili premijer KS Edin Forto, ministar zdravstva KS Haris Vranić i zastupnici u Skupštini KS sa direktorima i predstavnicima najvećih javnih zdravstvenih ustanova KS.

Prema riječima epidemiologa, sa sigurnošću se može očekivati novi četvrti val koronavirusa u augustu ili septembru.

Poduzimanje mjera

Premijer Forto istakao je da se sada trebaju poduzeti mjere kako bi svi bili spremni za novi val.

- Od posebne je važnosti što smo danas čuli od čelnih ljude i predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Kliničkog centra, Opće bolnice i Domova zdravlja KS sa kojim kapacitetima raspolažu, koje su im mogućnosti i potrebe kako bi optimalno odgovorili na novi val koronavirusa. Na osnovu detaljnih specifikacija koje će nam dostaviti, mi ćemo poduzeti sve kako bi zdravstvo spremno dočekalo najavljeni porast oboljelih - kazao je Forto. 

Zdravstveni sektor je, prema riječima nadležnih, spreman za povećani broj oboljelih. Kako bi se obezbijedili još bolji uslovi zdravstvenog zbrinjavanja u otežanim okolnostima, iskazane su potrebe za dodatnim zdravstvenim kadrom, za opremanjem dodatnih prostora, za nabavkom novih respiratora, kao i većeg broja brzih testova.

Forto: Uspješno odgovoriti velikim izazovima. PRESS SLUŽBA VLADE KS

Spremni za novi val

- Kanton Sarajevo je bio i jeste vodeći i najorganizovaniji nivo vlasti kada govorimo o sveobuhvatnom odgovoru na epidemiju koronavirusa, od preventive do zdravstvenog zbrinjavanja. Pred nama je novi val epidemije i mi smo u potpunosti spremni odgovoriti na njega. Naš zdravstveni sistem je dobro uvezan, imamo finansijska sredstva za ove namjene i siguran sam da zajedno možemo uspješno odgovoriti i najvećim izazovima koronavirusa - kazao je premijer. 

Zbog nedovoljne vakcinacije stanovništva i relativno poroznih granica, Bosna i Hercegovina spada u države nekontrolisanog širenja koronavirusa. Zbog toga je angažovanje svih zdravstvenih kapaciteta, uz kontinuiranu kampanju o nužnosti pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, imperativ u sistemu zaštite, ističu iz Vlade KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.