SARAJEVO

Poznati ljekari intenzivisti održali u Općoj bolnici predavanje o ultrazvuku pluća

Saradnja zdravstvenih profesionalaca je intenzivirana u proteklom periodu tokom trajanja pandemije Covid-19

Sa današnjeg predavanja. Opća bolnica

A. Ka.

8.7.2021

Prof. dr. Emir Festić, specijalista interne medicine i subspecijalista intenzivne medicine i pulmologije sa prestižne klinike Mayo u Americi i dr. sc. Vladimir Krajinović, infektolog intenzivista sa Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, održali su danas predavanje i praktičnu vježbu u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ o ultrazvuku pluća.

Ovaj dvojac vrhunskih intenzivista posjetu rodnom gradu iskoristio je da kolegama u Općoj bolnici prezentiraju svoje bogato iskustvo i znanje sticano u prestižnim zdravstvenim ustanovama, a moderator stručnog skupa je bila dr. Stoja Erić, specijalista anesteziolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Inače, saradnja zdravstvenih profesionalaca je intenzivirana u proteklom periodu tokom trajanja pandemije Covid-19 kada su redovno održavani online sastanci i konsultacije te razmijena iskustva o liječenju pacijenata od koronavirusa.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice zahvalio se uglednim predavačima na dolasku i najavio za naredni period još konkretniju saradnju.

Prof. dr. Emir Festić, dr. Stoja Erić, doc.dr. Vladimir Krajinović. Opća bolnica

- Prof. dr. Emir Festić je svjetski poznat medicinski stručnjak, a nakon završenog Medicinskog fakulteta u Sarajevu, nastavio je specijalizaciju iz interne medicine u Njujorku te subspecijalizaciju iz intenzivne medicine i pulmologije. Radi na klinici Mayo, a 2003. i 2005. godine nagrađen je kao najbolji subspecijalizant. Njegov istraživački rad je ocijenjen najboljim. Magistrirao je 2014. na Mayo klinici i to translaciona istraživanja, a zvanje redovnog profesora na toj, jednoj od najprestižnijih svjetskih zdravstvenih institucija je dobio 2018. godine.

Dr. Vladimir Krajinović, specijalista infektolog radi na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Medicinski studij je započeo u Sarajevu, a završio ga je u Zagrebu, gdje je specijalizirao i nastavio dalju naobrazbu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.