ALARMANTNO

Pacovi okupirali Alipašino Polje, građani zbog moguće zaraze strahuju za zdravlje djece

Neophodno što prije uraditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju područja

Piše: A. Nalo - A. Ovčina

13.7.2021

Mjesto gdje su se pojavili pacovi - Avaz
Murati:  Strah za djecu - Avaz
Mat Muhammed: Postaviti otrov - Avaz
Kolić:  Vidjela pacove - Avaz
Kalić:  Krivac postoji - Avaz

Na Trgu međunarodnog prijateljstva na Alipašinom Polju već duže vremena, a o čemu je „Avaz“ i ranije pisao, zabilježena je prava najezda pacova. 

Građani ih viđaju na svakom koraku, ulaze u podrumske prostorije, poslovne prostore...Međutim, situacija je najkritičnija oko područja gdje se nalaze vrtići, dječija igrališta, škola…



Mišija groznica

Građani i roditelji s razlogom su zabrinuti za svoje, ali i zdravlje djece jer hara mišija groznica i to u vremenu kada se borimo s koronavirusom. Zbog toga je neophodno što prije uraditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ovog područja.

Nadležni, od lokalnog do kantonalnog nivoa, za ovaj problem znaju već mjesecima, ali ne reagiraju niti šta konkretno poduzimaju iako situacija na terenu izmiče kontroli. Naprotiv, samo jedni na druge prebacuju odgovornost. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS se ograđuju i kažu da je Ministarstvo zdravstva KS zaduženo za deratizaciju na području KS.

Međutim, oni taj posao nisu uradili prošle godine, a kako trenutno stvari stoje, neće ni ove godine. Iz tog razloga uplašeni građani mole novogradskog načelnika Semira Efendića da se uključi u rješavanje ovog problema i da pokuša s općinskim preduzećem „Lokom“ uraditi prvi korak.

- Znam da su se pojavili pacovi, a saznala sam i da ima zmija. Zbog toga ne smijem izaći vani jer me je strah. Smatram da se nešto treba poduzeti što prije. Ovdje se igraju djeca – kazala je Sanija Murati.

Da se treba odmah reagirati, smatra i Keno Mat Muhammed.

- Trava se prvo treba pokositi. Čim nema zarasle trave, pacov neće biti na tom mjestu. Treba se posuti otrov, ali da se pazi, da se ne uradi kao kod džamije, gdje su se psi otrovali – kazao je on.

Dežurni krivac

Sugrađanka Erna Kolić u izjavi za “Dnevni avaz” kaže da je pacove viđala na ulici dok se šetala s djecom.

- Plašim se zaraze s obzirom na to da sam medicinski radnik i znam šta se sve s tim nosi. Naravno da se plašimo, ali šta ćemo. Kriva je država i Kanton – kazala je Kolić.

Rasim Kalić ističe da od prebacivanja odgovornosti i traženja dežurnog krivca narod nema ništa te da za dobrobit djece zajednica treba uraditi sve što može.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.