UPOZORENJE DOKTORA

Građanima i djeci zbog bolesti koju prenose pacovi mogu zatajiti bubrezi

Dobije se tako što se dođe u kontakt s mokraćom od glodara, kaže Drljević

Na Trgu međunarodnog prijateljstva najgora situacija. Avaz

Piše: A. Nalo - Z. Karić

15.7.2021

Svjesni opasnosti i problema koju najezda pacova na Trgu međunarodnog prijateljstva u novogradskom naselju Alipašino Polje može izazvati po zdravlje stanara iz obližnjih zgrada, djece iz vrtića i osnovne škole odlučili su reagirati i istaknuti doktori. Upozoravaju da posljedice mogu biti nesagledive ako se odmah i adekvatno ne reagira.

Drljević: Visoka temperatura. Avaz

Hemoragijska groznica

Infektolog Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ednan Drljević za “Dnevni avaz” kaže da se zbog prisustva pacova može dobiti hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom u narodu poznatija kao mišija groznica.

- Dobije se tako što se dođe u kontakt s mokraćom od glodara, najčešće voluharica i preko neopranog voća ili ruku unese u organizam. Uzrokuje je Hantavirus, a bolest se manifestira visokom temperaturom, groznicom i osipom. Kasnije zataje bubrezi i neki pacijenti moraju na kratkotrajnu dijalizu – rekao je Drljević.


Baltić: Službe da reagiraju. Avaz

Oprez izletnika

Prema njegovim riječima, građani trebaju biti oprezni i na drugim područjima, a pogotovo na izletištima. I specijalista interne medicine i nekadašnji direktor Doma zdravlja “Kumrovec” Abel Baltić odlučio je kao vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad reagirati i stati uz narod.

- Pokrenuo sam vijećničku inicijativu jer su roditelji i građani zabrinuti od zaraznih bolesti koje im pacovi mogu prenijeti. Kantonalna inspekcija nadležnost za ovaj problem samo je prebacila na Općinu Novi Grad i Kanton Sarajevo. Zamolio sam nadležne službe da reagiraju na ovaj problem i to u što kraćem roku – kazao je Baltić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.