UPOZORENJE DOKTORA

Građanima i djeci zbog bolesti koju prenose pacovi mogu zatajiti bubrezi

Dobije se tako što se dođe u kontakt s mokraćom od glodara, kaže Drljević

A. Nalo - Z. Karić

Na Trgu međunarodnog prijateljstva najgora situacija

Foto: Avaz


  • Drljević: Visoka temperatura

    Drljević: Visoka temperatura

    Foto: Avaz


Hemoragijska groznica

Infektolog Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ednan Drljević za “Dnevni avaz” kaže da se zbog prisustva pacova može dobiti hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom u narodu poznatija kao mišija groznica.

- Dobije se tako što se dođe u kontakt s mokraćom od glodara, najčešće voluharica i preko neopranog voća ili ruku unese u organizam. Uzrokuje je Hantavirus, a bolest se manifestira visokom temperaturom, groznicom i osipom. Kasnije zataje bubrezi i neki pacijenti moraju na kratkotrajnu dijalizu – rekao je Drljević.

  • Baltić: Službe da reagiraju

    Baltić: Službe da reagiraju

    Foto: Avaz


Oprez izletnika

Prema njegovim riječima, građani trebaju biti oprezni i na drugim područjima, a pogotovo na izletištima. I specijalista interne medicine i nekadašnji direktor Doma zdravlja “Kumrovec” Abel Baltić odlučio je kao vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad reagirati i stati uz narod.

- Pokrenuo sam vijećničku inicijativu jer su roditelji i građani zabrinuti od zaraznih bolesti koje im pacovi mogu prenijeti. Kantonalna inspekcija nadležnost za ovaj problem samo je prebacila na Općinu Novi Grad i Kanton Sarajevo. Zamolio sam nadležne službe da reagiraju na ovaj problem i to u što kraćem roku – kazao je Baltić.

NA VRH

Podijeli članak na