PROLJETNA FAZA

U Kantonu Sarajevo konačno urađena deratizacija

Ukoliko građani primijete na nekim lokacijama glodare, to mogu prijaviti “Sanitaciji”

Dva puta godišnje se mora raditi deratizacija. Avaz

Piše: A. Nalo

16.7.2021

Na području Kantona Sarajevo urađena je obavezna preventivna sistematska deratizacija za 2021. godinu. Proljetnu fazu, koja se radila od 10. maja do 15. juna, uradila je ovlaštena firma “Sanitacija”, kazala je za “Dnevni avaz” Enisa Bajramović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

Plaćanje troškova

- Obavezna preventivna sistematska deratizacija se provodi dva puta godišnje, i to na proljeće i jesen, a dužna su je organizirati kantonalna ministarstva nadležna za zdravstvo – rekla je Bajramović.

Prema njenim riječima, troškove deratizacije na javnim površinama i objektima od općeg i zajedničkog interesa finansiraju se iz budžeta kantona i općina, a na ostalim objektima i površinama snose vlasnici ili korisnici objekata i prostora.


 Lančan proces

- Praksa godinama unazad u KS je da kada se završi jedna od faza, u periodu između dvije faze, ukoliko građani primijete na nekim lokacijama glodare, isto i prijave “Sanitaciji” na broj telefona 033/651-520 i 062/044-277 te sanitarnoj inspekciji (KUIP-a) ili Zavodu za javno zdravstvo KS. Onda se službeno, izvođaču deratizacije, proslijede adrese na kojima su građani primijetili glodare na javnim površinama da bi se obavila dodatna deratizacija tih lokaliteta i dopunjavanje mamaca – ističe Bajramović.

Kako ističe epidemiolog Bajramović, u vrijeme dok se obavlja obavezna sistematska deratizacija na javnim površinama, taj posao dužni su uraditi svi građani KS koji su vlasnici kuća, kao i upravitelji u stambenim zgradama. To je lančan proces.

Inače, prošle godine obavezna deratizacija zbog žalbi na tender nije urađena zbog čega na području grada postoji veliki broj žohara, pacova, zmija…


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.