KANTON SARAJEVO

Marić: Nijedno dijete ne smije ostati bez subvencije za boravak u vrtićima

Program će biti nastavljen, ali uz određene kriterije, ističe Naida Hota-Muminović

Piše: A. Nalo

21.7.2021

Zvonko Marić - Avaz
Dragan Marković - Avaz
Ermina Imširević - Avaz
Lejla Ahmetlić-Ridžić - Avaz
Naida Hota Muminović - Avaz

U 37 gradskih vrtića Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ ove godine upisano je 3.405 mališana. Na listi čekanja ostalo je 2.974 djece. Njihov boravak u nekom od priznatih privatnih vrtića trebalo bi i ove godine sufinansirati Ministarstvo osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Međutim, ministrica Naida Hota-Muminović (NiP) već nekoliko puta u javnim nastupima ističe da to neće biti moguće te da će komisija odrediti koji to roditelji mogu dobiti novčanu pomoć, a koji ne. Takav stav izazvao je ogorčenje kod velikog broja roditelja, koji pune budžet KS.


Nuđena rješenja

- Broj djece u protekle dvije godine raste. I ove je baš rekordan, čak 3.000 je na listi. Roditelji čija su djeca ranije išla u privatni vrtić odlučili su da pokušaju aplicirati za javni. Tako je i došlo do povećanja na listama. Iz tog razloga za svu djecu nećemo uspjeti osigurati subvencije. To bi bio veliki iznos – rekla je ministrica.

Kako je istakla, program subvencija će biti nastavljen, ali uz određene kriterije kao što su imovinsko stanje roditelja… Ovakav potez resorne ministrice za Zvonka Marića, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS, je neprihvatljiv.

- I ranije sam upozoravao na smanjen kapacitet JU. Znao sam da će doći do ovoga i zato sam nudio rješenja. Naime, imamo obdaništa koja su izdata stranim ambasadama i diplomatskim predstavništvima. Neko uzima i za to ubire kiriju. Zašto se ona ne oslobode i onda bi imali manje liste čekanja – kaže Marić.


 Problem nelegalnih obdaništa

Prema njegovim riječima, problem je i veliki broj neobnovljenih objekata i to 25. godina od rata. To su mjesta gdje se okupljaju narkomani.

- Nijedno dijete ne smije ostati bez subvencija. Zašto se pravi dodatni stres roditeljima. Ne vidim način kako će komisija odrediti čije dijete može, a čije ne dobiti subvencije. Kako će to pravedno uraditi. To je čista diskriminacija. To je otvaranje manipulativnog prostora da se mogu privilegirani izabrati. To je nedopustivo, gdje su tu prava djece – naglašava Marić.

Zastupnik ističe i to da je upozoravao i na veliki broj neregistriranih obdaništa, koji se kriju iza dnevnih i produženih boravaka.

- Treba jednom zauvijek srediti sistem. Nažalost, iz ponašanja ministrice ne vidim da će biti rješenja, samo se agonija produžava kada je riječ o tom segmentu – pojašnjava Marić.

Sa istim problemom suočavala se i Vlada Marija Nenadića. Međutim, oni nisu radili na štetu djecu već su iznašli novac za njihov boravak.

- Neka neke stvari uče od Nenadića i tadašnjeg resornog ministra Anisa Krivića. Kako su oni mogli iznaći novac za sve – rekao je Marić.

Sugrađanka Ermina Imširović kaže da sva djeca moraju biti ista.

- Čim se kaže za određenu djecu, zna se na šta se misli. Naša posla. Koji su kriteriji da se biraju ta djeca? Sramota je da nemaju svi ista prava. Bilo bi ispravno da sva djeca dobiju te subvencije – kaže Imširović.

Sličnog mišljenja je i Lejla Ahmetlić-Ridžić 

- Kod nas je svakodnevica da pojedinci samo imaju prava. Moja djeca idu u javni vrtić, ali smatram da i ostali moraju imati to pravo – rekla je  Ahmetlić-Ridžić.

Za Dragana Marković ovakav potez ministrice je čista diskriminacija i nepotizam. 

- To će ići po babi i stričevima, štele i ostale rodbinske i političke veze. Treba napraviti prioritetne socijalne kategorije. Mada, te porodice ne bi trebale uopće plaćati vrtiće – mišljenja je Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.