ATRAKTIVNI OBJEKT TREBEVIĆ

Napravljen u mnogo većim gabaritima: Na površinu izlaze malverzacije u vezi s izgradnjom "Vidikovca"

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dostavio obimnu dokumentaciju Tužilaštvu

Piše: A. Na.

18.7.2021

''Vidikovac'' na Trebeviću: Brojne neregularnosti. ARHIV

Na površinu polako isplivavaju brojne malverzacije koje su urađene tokom izgradnje atraktivnog objekta “Vidikovac” na Trebeviću. 

Posla će biti i za nadležno tužilaštvo, kojem je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, na čijem je čelu direktor Erduan Kafedžić, a kojem u radu pomaže savjetnik za borbu protiv korupcije Erik Larson (Eric), dostavio obimnu dokumentaciju.



Zaštićeni pejzaž

- Plan upravljanja zaštićenim pejzažom “Trebević”, koji je donesen od Vlade KS za period od 2017. do 2027. godine, jasno propisuje mjere da se postojeći objekti obnavljaju u istim gabaritima kao što su nekada i bili, a, prema raspoloživim informacijama, novi objekt ima znatno veće gabarite od prijašnjeg restorana “Vidikovac” - kazao je Kafedžić za “Avaz”.

Prema njegovim riječima, također u tom planu upravljanja zaštićenim pejzažom “Trebević” decidno stoji da se namjena postojećih objekata ne smije promijeniti, izuzev u onih koji se nalaze u zoni 3. Ističe da je Grad Sarajevo, kao investitor, pribavio urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje od Službe za urbanizam Općine Stari Grad.

- Nakon pregledanja dokumentacije koju je izdala općinska služba uočeno je da nisu propisani mjere i uvjeti zaštite prirode iako je članom Zakona o prostornom uređenju KS navedeno da rješenje o urbanističkoj saglasnosti, između ostalog, sadrži “uvjete i obaveze sadržane u kolinskoj dozvoli, te posebne uvjete i obaveze u vezi sa zaštitom okoliša predviđene posebnim propisima”, niti je iz raspoložive dokumentacije vidljivo da je investitor samoinicijativno pribavio navedenu dozvolu, niti je nadležna inspekcija tokom inspekcijskog nadzora zatražila od investitora da to učini - pojašnjava Kafedžić.

''Vidikovac'' na Trebeviću: Brojne neregularnosti. ARHIV

Postupanje Grada

Iz Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo smatraju da je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na čijem je čelu bio ministar Čedomir Lukić, izdavanjem mišljenja u kojem je iskazan pozitivan stav spram izgradnje novoplasiranog objekta presudno utjecalo na postupanje Grada Sarajeva, kao investitora, kao i na postupanje općinske službe, kao nadležnog organa za izdavanje urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje. Iako je svim institucijama morala biti poznata činjenica da je novoplanirani objekt većih gabarita u odnosu na prijašnji.

- Zbog evidentnog postojanja indicija o mogućem počinjenju krivičnih djela koruptivne prirode te s obzirom na to da isključivo Tužilaštvo ima nadležnost da vodi istragu i goni osobe za koje sumnja da su počinioci krivičnih djela, informacije smo dostavili njima - ističe Kafedžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.