USPJESI

Matematičari iz BiH osvojili pet medalja na svjetskoj olimpijadi

Zbog globalne pandemije članovi bh. olimpijskog tima su olimpijadu radili iz Sarajeva umjesto iz St. Petersburga, a organizatori su ih nadzirali putem video linka

A. Na.

26.7.2021

Učesnici olimpijade. Druga gimnazija

Internacionalna matematička olimpijada, najznačajnije svjetsko takmičenje iz matematike, održana je ove godine ponovo u online okolnostima. Zbog globalne pandemije članovi bh. olimpijskog tima su olimpijadu radili iz Sarajeva umjesto iz St. Petersburga, a organizatori su ih nadzirali putem video linka.

Međutim, to naše učenike nije spriječilo da na ovoj olimpijadi zablistaju i ostvare novi historijski rezultat.


Bronzane medalje

Ekipa Bosna i Hercegovine osvojila je ove godine 5 bronzanih medalja, izjednačivši prošlogodišnji rekord po broju osvojenih medalja na svjetskoj olimpijadi. Najuspješniji u našem timu bio je Boris Stanković, učenik III razreda Druge gimnazije Sarajevo. Borisu je nažalost samo bod falio do srebra što je najbliže što se neko iz BiH primakao srebrnoj medalji na IMO od 2015. godine.

Drugi najbolji rezultat u timu ostvario je Benjamin Mujkić, maturant Osnovne škole Safvet-beg Bašagić u Novom Travniku i od septembra također učenik Druge gimnazije Sarajevo. Benjaminova bronzana medalja ima posebnu vrijednost jer je on prvi učenik kome je pošlo za rukom da kao učenik osnovne škole se izbori za mjesto u timu BiH na IMO, olimpijadi na kojoj se takmiče svi učenici srednjih škola.

Bronzane medalje također su osvojili Haris Imamović, učenik III razreda Druge gimnazije Sarajevo, Ervin Macić, učenik II razreda Druge gimnazije Sarajevo i Marko Jojić, maturant Gimnazije Banja Luka. Šesta članica ekipe Naida Purišević, učenica III razreda Druge gimnazije Sarajevo, osvojila je počasnu pohvalu.


Najbolji plasman

Tim Bosne i Hercegovine u ekipnom plasmanu zauzeo je 40. mjesto od 107 država učesnica što je najbolji plasman našeg tima u posljednjih 20 godina na ovom velikom takmičenju. Naši učenici iza sebe ostavili su vršnjake iz Švicarske, Nizozemske, Austrije, Norveške, Švedske, Danske, Argentine, Novog Zelanda i brojnih drugih zemalja. Lideri ekipe bili su Admir Beširević i Bojan Pažin.

Pripreme učenika za ovu olimpijadu podržalo je i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na čelu sa ministricom Naidom Hotom-Muminović. Pored toga učenici su se čitavu godinu vrijedno pripremali kroz Školu matematike i kampove u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, kao i Klub matematike u Drugoj gimnaziji Sarajevo kojim rukovode profesori Amar Bašić i Emir Kalajdžija. Također, veliku podršku učenicima u njihovim pripremama pružila je i Druga gimnazija Sarajevo na čelu sa direktorom Seidom Alibegovićem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.