HADŽIĆI

Mujanović: Načelnik Ejubović u Općini je zaposlio kćerku, u "Komunalcu" badžu, svastiku...

Kao „zlatne koke“ koristi ih u privatne svrhe, tvrdi vijećnik

Mujanović: Krivične prijave. Avaz

Piše: A. Nalo

28.7.2021

Općinu i preduzeće „Komunalac“ prisvojio je načelnik Hadžića Hamdo Ejubović. Kao „zlatne koke“ koristi ih u privatne svrhe. U njih zapošljava rodbinu i podobne ljude, kazao je za „Avaz“ vijećnik Općinskog vijeća Hadžići Admir Mujanović.  

Ejubović: Nema ovlaštenja. Avaz

Stranačka linija

- Samo u „Komunalcu“ zaposlio je pet njemu bliskih ljudi kao što su svastika, zet, badžo, sestrić, rodica...I ostali radnici dolaze po stranačkoj liniji. Prije nekoliko godina u tom preduzeću radilo je oko 60 radnika, sad ih ima više od 100 – kazao je Mujanović.

Međutim, kako kaže, najviše mu je zasmetalo to kada je Ejubović u Općini zaposlio svoju kćerku. No, tu se nije zaustavio već je zaposlio i tri pomoćnika gdje prekršio Zakon o zapošljavanju.

- To su državni službenici i za njih je nadležna agencija trebala raspisati konkurs. Međutim, to nije urađeno, već su to učinili interno unutar Općine. Navodno, za to su tražili saglasnost od Ministarstva pravde KS, a nisu ispoštovali zakon. Kontaktirao sam Ministarstvo i oni mi to nisu potvrdili – ističe Mujanović.

Prema njegovim riječima, načelnik sve kontrolira pa čak i Općinsko vijeće i na sjednicama se ponaša kao gost, a ne kao osoba koja vijećnicima treba polagati račune.

-Međutim, on to ne radi, već nam drži lekcije jer mu je to dozvolila većina koju predvode dva vijećnika, i to jedan iz SBiH, a drugi iz BPS-a. I pomoću njih rade šta hoće. Definitivno imamo veliki problem. Zbog toga podnosim krivične prijave, obavještavam Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i nadležno Tužilaštvo – ističe Mujanović.


Zakonska ovlaštenja

S druge strane, iz kabineta načelnika Hadžića kategorički odbijaju sve optužbe.

-Radi se o ko zna kojem pokušaju diskreditacije načelnika, iznošenju potvore i lažnih navoda.

Sva zapošljavanja u Općinskom organu uprave vrše se u procedurama i na zakonom propisan način kako je to uređeno Zakonom o državnoj službi u KS i Zakonom o namještenicima u organima uprave u FBiH. Što se tiče neistinitog navoda da načelnik nelegalno zapošljava u JKP „Komunalac“ radi informiranja javnosti želimo naglasiti da on nema zakonska ovlaštenja za to. O tome odlučuju upravljačke strukture – kazali su iz kabineta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.