GRADSKO VIJEĆE SARAJEVA

Izmijenjeni akti koji reguliraju osvjetljenje, stavljanje panoa i organizovanje skupova u Vijećnici

Na moju inicijativu, a uz jednoglasnu podršku vijećnika, danas je donesena odluka da sredstva u iznosu od 50.000 KM idu na adresu Košarkaškog saveza BiH, rekla Karić

Piše: A. Ovčina

28.7.2021

Karić: Ispunila obećanje. PRINTSCREEN

Gradonačelnica Benjamina Karić i Grad Sarajevo sa 50.000 KM nagradio je košarkašice BiH za osvojeno peto mjesto na Evropskom prvenstvu, odlučeno je na današnjoj petoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

- Ponosna sam na gradske vijećnike. Na moju inicijativu, a uz jednoglasnu podršku vijećnika, danas je donesena odluka da sredstva u iznosu od 50.000 KM idu na adresu Košarkaškog saveza BiH, kao nagradu za historijski uspjeh ženske košarkaške reprezentacije BiH – istakla je Karić.




Tri lokacije

Na petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva burnu raspravu izazvala je druga tačka dnevnog reda Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o ustupanju korištenja prostora u upravnoj zgradi DPO-a na Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Predlagači su bili predsjedavajući Jasmin Ademović, te dopredsjedavajući Dragan Stevanović i Mirela Džehverović.

Mirela Džehverović istakla je da postoje kabineti koji su renovirani te da te kabinete sada koriste federalni zastupnici, te da već postoji dovoljno štete.

Ademović je pomenuo kako ulažu sredstva te da je budžet Grada Sarajeva oko 255 miliona KM, dok je budžet Federalne vlade više od 4 milijarde KM.

- Mi ulažemo sredstva i napuštamo svoju zgradu i Vladi Federacije BiH prepuštamo to sve, koja je jača, to nema smisla - kazao je on.

Vedad Deljković (SDA) upitao je koliko je uloženo sredstava u zgradu Vječne vatre te da šta se dešava sa rekonstrukcijom i novcem, da li vijećnike mogu iseliti, te dali ostaju na tri lokacije.

Ova odluka je usvojena sa 24 vijećnička glasa. Ostale tačke dnevnog reda također su usvojene. 

Vijećnik Srdić uputio inicijativu. PRINTSCREEN

Vijećničke inicijative

Jasmin Ademović uputio je inicijativu za realizaciju nekoliko aktivnosti za KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, nakon čega je ova inicijativa podržana sa 23 glasa.

Ona između ostalog obuhvata organizovanje besplatne grupne posjete uposlenika i korisnika KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja muzejskom pr Loru Vijećnice i muzejskim postavkama JU Gradski muzeji, u skladu sa planom fakultativnih izleta koje ima ova ustanova, a uz prethodnu najavu, da se omoguće besplatne grupne karte Trebevićke žičare za uposlenike i korisnike ove ustanove tokom cijele godine uz prethodnu najavu.

Ademović je uputio i inicijativu o tome da se u Vijećnici privremeno i besplatno ustupi prigodan prostor za administrativne i druge potrebe JU "Muzej Alija Izetbegović", nakon čega je inicijativa podržana.

Inicijativu je uputio i Srđan Srdić o stipendiranju učenika koji ispunjavaju uslove, a ne kako je prvenstveno odlučeno njih 508, u skladu sa rang listom, te da u tom cilju Gradonačelnica osigura potrebna novčana sredstva, osim planiranih 400.000,00 KM. On je predložio da sredstva povuče sa budžetskih pozicija "Doček Nove godine", gdje je planirano 50.000,00 KM ili "Sufinansiranje renoviranja-Olimpijskog muzeja", gdje je planirano 145.000,00 KM. 

Ovu inicijativu Gradsko vijeće nije usvojilo.

Naredna sjednica u septembru

Gradski vijećnik Muamer Mekić (SDP) je uputio inicijativu o hitnoj izmjeni akata koji reguliraju osvjetljenje, stavljanje reklamnog panoa i organizovanje skupova u Vijećnici. Potrebno je da se propiše obaveza koordinacije sa gradskom administracijom i odobrenje gradonačelnice za upotrebu Vijećnice u sve svrhe, navedeno je u inicijativi, nakon čega je ona usvojena.

Ademović je naveo da tokom avgusta neće biti sjednica te da će se naredna, šesta redovna sjednica održati u srijedu 29. septembra ove godine s početkom u 10 sati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.