SARAJEVO

Roditelji ogorčeni na odluku Vlade KS o subvencijama za vrtić: Najgora vlada ikad

Iz budžeta će za svako dijete biti izdvojeno po 100 KM, dok je prošle godine taj iznos bio 200 KM

A. Nalo

Različite cijene u državnim i privatnim vrtićima

Foto: Ilustracija


Vlada Kantona Sarajevo jučer je donijela Odluku o sufinansiranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, a koja su na listi čekanja JU „Djeca Sarajeva“. Kako su kazali, iz budžeta će za svako dijete biti izdvojeno po 100 KM, dok je prošle godine taj iznos bio 200 KM.

  • Komentari ogorčenih građana

    Komentari ogorčenih građana

    Foto: Facebook


Različiti iznosi

Ovakav potez Vlade KS izazvao je nezadovoljstvo kod velikog broja roditelja, vijeća roditelja, kantonalnih zastupnika…Svi su mišljenja da se radi o diskriminirajućoj i populističkoj odluci. Insistirat će na tome da Vlada KS i resorna ministrica Naida Hota- Muminović svako dijete isto tretiraju.

Kako kažu u izjavama za “Dnevni avaz” nedopustivo je da roditelji čija djeca idu u javni vrtić plaćaju 160 KM, a da oni čije se dijete nije uspjelo upisati za privatni vrtić moraju izdvajati 260 KM.

- Još jedna potvrda da je ova najgora vlada ikad. Sad smo se …i nikad više – napisala je ispod Vladine objave na društvenim mrežama ogorčena sugrađanka Amela Met.

Sistemsko rješenje

Sugrađanka Alma Badić smatra da su djeca sa liste čekanja kažnjena.

- Nisu dobila mjesto u vrtiću, a nisu ni subvencionirana kao ona koja su dobila. Mora se naći sistemsko rješenje – smatra Badić.

Maid Kapicija je mišljena da je odluka u najmanju ruku nekorektna prema roditeljima koji snose posljedice nesposobnosti države da osigura dovoljan broj mjesta u državnim vrtićima za svu djecu.

To su samo neki od komentara ogorčenih građana Sarajeva.

NA VRH

Podijeli članak na