SARAJEVO

Erduan Kafedžić za "Avaz" pojasnio zašto je smijenjena v.d. direktorica ViK-a

Mišljenja sam da rukovodilac bilo kojeg KJKP koji "ne zna" uskladiti javni oglas s važećom uredbom ne treba rukovoditi njime

Erduan Kafedžić i Aida Pendek. AVAZ

Piše: E. Maslo

31.7.2021

Aida Pendek razriješena je s funkcije v. d. direktorice KJKP „Vodovod i kanalizacija” (ViK) nakon što su otkrivene brojne nepravilnosti u vezi sa zapošljavanjem novih kadrova u ovu kantonalnu firmu.

Malverzacije su potvrdili i uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, koji su provjere vršili na zahtjev Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a na čijem je čelu Erduan Kafedžić. Reagirala je i Pendek, koja je najavila da će svoja prava tražiti na sudu.


Složeni procesi

Aida Pendek. ARHIV

Kako je Kafedžić kazao za „Avaz“, „Ured u politiku uvlače isti oni koji su do jučer bili skupa i uništili ViK pa se sada kusuraju“.

- Mišljenja sam da rukovodilac bilo kojeg KJKP koji "ne zna" uskladiti javni oglas s važećom uredbom ne treba rukovoditi njime. Legitimno se postavlja pitanje kako će upravljati mnogo složenijim procesima. Također, želim naglasiti da je upravo tekst javnog poziva u KJKP ViK postavljen tako da omogućava nepotizam i stranačko zapošljavanje te da diskriminira veliki broj kandidata. Previše je "neznanje" koštalo građane Kantona Sarajevo, od nas očekuju konkretne aktivnosti i sankcije. Sve ostalo je politika - kazao je Kafedžić.

Kako je naveo, Ured je u proteklom periodu zaprimio više prijava koje se odnose na provođenje javnog oglasa za prijem radnika u radni odnos na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci. Jedna od tih prijava bila je i prijava v. d. direktorice ViK-a Aide Pendek. Ističe da je Ured prijavu Pendek dostavio Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, sa zahtjevom da se na navedene okolnosti u prijavi izvrši usmjereni inspekcijski nadzor.

U jednom od akata koji su dostavljeni Uredu od v. d. direktorice navodi se da je jedan od kandidata koji su trebali biti primljeni u radni odnos po javnom oglasu bliži srodnik Envera Hadžiahmetovića, ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

- Ured je po ovim okolnostima nastavio s postupanjima u okviru svojih nadležnosti - naveo je Kafedžić.



Inspekcijski nadzor

- Inspektorat rada, zaštite na radu i socijalne zaštite informirao je Ured da je tokom vršenja usmjerenog inspekcijskog nadzora na navedene okolnosti u prijavi v. d. direktorice KJKP utvrđeno više nepravilnosti. Ured je, na osnovu člana 20. uredbe koji glasi: "Neprimjenjivanje ili nepoštivanje odredbi ove uredbe prilikom zapošljavanja predstavlja osnov za smjenu odgovornog lica, koju pokreće organ nadležan za razrješenje odgovornog lica", pokrenuo inicijativu za smjenu v. d. direktorice “Vodovoda i kanalizacije” - istakao je Kafedžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.