SARAJEVO

Mladi ambasadori BiH pomagali ekipi "Parka" u čišćenju otpada

Organizirali volontersku akciju

Piše: A. Ovčina

31.7.2021

Ova mlada ekipa predstavljala je BiH i u SAD-u. FACEBOOK

Mladi ambasadori Bosne i Hercegovine Novak, Edna, Amina, Branko, Leda, Magdalina, Armela, Dajana i Faruk, aktivisti  "Yes Programs" State Department SAD-a danas su bez obzira na vrlo visoke temperature odlučili pridružiti se i dati podršku ekipi KJKP "Parka" koja tokom cijele godine čisti i uređuje zelene površine u glavnom gradu BiH.

Oni su došli u Sarajevo te organizirali volontersku akciju i pokazali kako se čuva i voli životna sredina, okoliš, svaki park, stablo, travnjak.

Stigli su iz Tuzle, Banja Luke, Zenice, Bijeljine, Visokog i već u ranim jutarnjim satima opremljeni rukavicama i kesama počeli prikupljati smeće i otpad ostavljenog na travnjake, uz i po parkovskom mobilijaru, na stazama za šetnju, spomenicima. 

Počeli su s akcijom čišćenja Spomen parka dva velikana "Mirze Delibašića i Davorina Popovića". 

Devet mladih volontera su ovu subotu umjesto u izlazak ili pišući po društvenim mrežama odlučili provesti radno, posvetiti svom Sarajevu, čisteći i uređujući javne zelene površine, želeći boravak Sarajlijama, turistima, gostima grada koji dođu u te parkove učiniti ugodnijim i ljepšim. 


Pokupili otpad iz parka. FACEBOOK

Ova mlada ekipa predstavljala je BiH i u SAD. 

Oni su budući doktori, inženjeri, akademski građani, a sada su „ambasadori mladih“ koji u svojoj zemlji grade međusobno razumijevanje stvaranjem trajnih odnosa širom svijeta. 

U SAD-u su mlade podučavali o bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji, a u BiH su kroz današnji primjer i društveno koristan rad pokazali kako se vodi briga, njeguje i čuva okoliš, javno dobro zemlje, grada, općine, ulice. 

Prema riječima Edne Porčo, koordinatorice današnje akcije oduševljeni su susretljivošću i spremnošću preduzeća i njegovih radnika da i subotom podrže ovakve akcije, da u svoje timove prime i mlade ljude, da im pokažu šta to sve oni rade svakog dana na zaštiti zelenih površina i na ljubavi i požrtvovnosti prema radu i prema zelenilu. 

Osim u Centru, za ekipe Parka radno je i u Novom Sarajevu i Novom Gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.