POFALIĆI

Problem mještana Orašačke ulice na čekanju više od 10 godina

Najveći je krivac Služba za komunalne, stambene poslove i saobraćaj, kazao Imamović

Imamović: Zapalio se dimnjak, vatrogasci nisu uspjeli doći do kuće kako bi ugasili požar. Avaz

Piše: A. Saračević

3.8.2021

Stanovnici Orašačke ulice u naselju Pofalići već 10 godina ne uspijevaju da se izbore za pristupni put kućama.

Vlasnici osam kuća ovog naselja prije nešto više od deceniju obratili su se prvi put za pomoć Općini Novo Sarajevo jer njihove kuće nemaju pristupni put, a uzaludna pravna borba nikako da izrodi plodom.

- Već više od 10 godina od Općine Novo Sarajevo tražimo taj pristupni put saobraćajnice. Općina uopće nema sluha. Tražili su nam da damo saglasnost i dio zemljišta. Mi smo to uradili, čak je i Mjesna zajednica u više navrata slala zaključke da su oni za to da se to odradi kao prioritet - požalio nam se Fadil Imamović, jedan od mještana.


Ugroženi građani

Kako kaže Imamović, radi se o posebnoj kategoriji građana. Riječ je o starijim, bolesnim osobama, neki od njih su hronični bolesnici i invalidi, a ni vatrogasna ni kola Hitne pomoći ne mogu nikako pristupiti kućama.

- Imamo ženu koja mora koristiti štake za kretanje. Ona više ne izlazi iz kuće, ne može izaći. Također, prije nekog vremena zapalio se dimnjak na jednoj od kuća. Vatrogasci nisu uspjeli doći do kuće kako bi ugasili požar - kazao je Imamović.

Tražili im saglasnost, dio zemljišta i zaključak Mjesne zajednice. Avaz

Glavni krivac

Na sastanku su bili i kod načelnika općine Hasana Tanovića. Kako saznajemo od našeg sagovornika, kuće su regularne. Odnosno, ne radi se o ilegalnim objektima.

- Načelnik je obećao da će nešto riješiti, mi smo vidjeli da ima dobru volju. Njegove službe nam traže konstantno neke dodatne sitnice. Pomoćnik Jasmin Milić posebno, toliko traži, toliko odugovlači. On nas koči najviše. Najveći je krivac Služba za komunalne, stambene poslove i saobraćaj - rekao je Imamović.

Spremni na proteste

Mještani kažu da su spremni izaći i na proteste.

- Prijavit ćemo i organizirati ispred Općine okupljanje s transparentima. Iz godine u godinu čekamo - kazali su nam.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.