REAKCIJE

Iz Udruženja poručuju: Vlada KS nije riješila problem neuređenog sistema predškolskog odgoja

U narednom upisnom ciklusu 2022. godine, za očekivati je ponovo još veći broj neupisane djece, navode iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo

Iz Udruženja kažu da je ovakav model upisa djece u predškolske ustanove neodrživ i diskriminatoran. Ilustracija

Piše: A. J.

2.8.2021

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo uputili su otvoreno pismo Vladi KS, premijeru Edinu Forti te ministrici za odgoj i obrazovanje Naidi Hota-Muminović u kojem navode da je odlukom  o sufinansiranju boravka djece sa liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ za školsku 2021./2022. godinu riješen problem velikog broja djece koja čekaju na upis, ali samo za narednu školsku godinu.

- Iako ne sumnjamo u dobre namjere Vlade i obrazovnih vlasti da se djeca sa liste čekanja zbrinu i dobiju mjesto u predškolskoj ustanovi, jasno je da ova odluka nije riješila problem neuređenog sistema predškolskog odgoja i obrazovanja koji prati i opterećuje ovu djelatnost već dugi niz godina. Veći broj djece u odnosu na prošlogodišnju listu čekanja bio je očekivan, a u narednom upisnom ciklusu 2022. godine, za očekivati je ponovo još veći broj neupisane djece - navode iz Udruženja.

Kažu kako je očigledno da je ovakav model upisa djece u predškolske ustanove neodrživ i diskriminatoran, jer lista čekanja ne može i ne smije biti glavni kriterij za ostvarivanje prava na predškolsko obrazovanje.


Nisu učestvovali u procesu donošenja odluke o sufinansiranju

- Umjesto ustaljenog upisnog ciklusa koji započinje u junu, objavom javnog poziva za upis od strane Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, potrebno je stvoriti uslove za kontinuirani upis u predškolske ustanove tokom cijele godine, uz jasne kriterije i uz obezbjeđeno sifinansiranje za svako dijete. Na taj način ne bi bilo nepotrebnog uslovljavanja za prijavljivanje, vremenskih rokova, bodovanja i sl. Upisni period uzrokuje veliku količinu stresa roditeljima, ali i djelatnicima javne ustanove koji moraju zaprimiti i obraditi hiljade zahtjeva. Pravo na obrazovanje je univerzalno i smatramo neprimjerenim stavljati djecu u situaciju “bodovanja” po bilo kojem osnovu, osim u skladu sa visinom primanja roditelja - kažu u pismu.


Pozivaju  zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, Vladu i predstavnike Ministarstva za odgoj i obrazovanje da, kao donosioci odluka, odmah i bez odlaganja započnu proces uređenja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja na principima  zabrane diskriminacije, odnosno, stvaranja jednakih uvjeta i mogućnosti za svako dijete.


- Potrebna nam je jasna strategija razvoja predškolskog obrazovanja u KS, kao djelatnost od posebnog društvenog interesa koja će objediniti sve predškolske ustanove u KS u jedinstvenu mrežu ustanova  na principima saradnje, dijeljenja resursa, iskustava i zajedničkih ciljeva za razvoj djelatnosti.


Međutim, u ovom trenutku situacija je takva da ovo udruženje, kao strukovna grupacija predškolskih ustanova, kao ni izravno same predškolske ustanove nemaju priliku za iznošenjem stavova ili davanja prijedloga za rješavanje problema koji opterećuju djelatnost predškolstva, iako smo to više puta i u raznim prilikama pokušavali - poručili su.


Dodaju da su odmah nakon objave odluke Vlade KS o sufinansiranju boravka djece sa liste čekanja Javne ustanove „Djeca Sarajeva“ za školsku 2021/2022. godinu, roditelji čija djeca pohađaju predškolske ustanove, a nalaze se na listi čekanja od prošle ili ove godine, počeli zvati predstavnike ustanova i tražiti dodatna pojašnjenja.

- Naravno, pitanja se uglavnom odnose na cijenu koju trebaju plaćati u narednoj školskoj godini. S tim u vezi, želimo istaći sljedeće:

Kao direktni sudionici predškolske djelatnosti, mi članovi ovog strukovnog udruženja (osnivači i direktori predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo), želimo obavijestiti javnost i roditelje da nismo učestvovali u procesu donošenja odluke o sufinansiranju, niti smo imali priliku da budemo ravnopravni partneri u ovom procesu. Zbog te činjenice, nismo u mogućnosti tumačiti odluke Vlade KS i Ministarstva za odgoj i obrazovanje i određivati cijenu koju će participirati roditelji - naveli su u pismu.

Napominju da će prihvatiti djecu koja se nalaze na listi čekanja za 2021./2022. godinu u skladu sa raspoloživim kapacitetima njihovih ustanova.

Direktno razgovarati

- Ali zbog činjenica koje smo naveli u prethodnom dijelu teksta, ugovor/sporazum o prijemu djece sa liste čekanja sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje ćemo potpisati uz napomenu da nećemo pristati na dodatne procedure javnog poziva ustanovama za prijem djece sa liste čekanja.


Pozivamo Ministarstvo za odgoj i obrzaovanje da pristupe direktnom potpisivanju ugovora sa predškolskim ustanovama sa kojima već imaju sklopljen ugovor, zbog činjenice da je nova školska godina pred vratima i da nam predstoji mnoštvo obaveza koje priprema i organizacija za početak školske godine uobičajeno predstoje u ovom periodu. Krajnje je vrijeme da o tome razgovaramo direktno kao ravnopravni partneri uz uzajamno poštovanje, dogovor i saradnju - navodi se u pismu Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.