SRAMOTNO

Gradska stajališta nikad prljavija i zapuštenija

Na većini njih uopće ne postoje korpe za odlaganje otpadaka, zbog čega su građani i gosti grada prinuđeni opuške i sitno smeće bacati okolo

O stajalištima niko ne vodi računa. Arhiv

Piše: A. Nalo

5.8.2021

Tramvajska i autobuska stajališta na području cijelog grada su prljava, zapuštena i polomljena. Na većini njih uopće ne postoje korpe za odlaganje otpadaka, zbog čega su građani i gosti grada prinuđeni opuške i sitno smeće bacati okolo.


Ružna slika

Kako bi se ova ružna slika promijenila, reagirala je i zastupnica u Skupštini KS Danijela Kristić. Od GRAS-a i preduzeća “Rad”, s obzirom na to da često prebacuju odgovornost jedni na druge, zatražila je da ustanove u čijoj je nadležnosti održavanje čistoće na stajalištima.

- Treba utvrditi i dnevnu rutinu održavanja čestoće na takvim mjestima jer je uočljivo da su prljava i zapuštena - navela je Kristić.

Senad Mujagić, direktor preduzeća GRAS, kaže da je prilikom rekonstrukcije nadstrešnica, i to na minibuskim, tramvajskim, autobuskim, trolejbuskim stajalištima, Vlada Kantona Sarajevo predvidjela i postavljanje korpa za smeće.


“Rad” nije nadležan

- Međutim, prilikom realizacije projekta došlo je do propusta te nisu postavljene. U nekoliko navrata na to smo ukazivali resornom ministarstvu. Zbog toga imamo velikih problema i s nadležnom inspekcijom jer bez korpa čistoća ne može biti na nivou - rekao je Mujagić.

Prema riječima Mirze Ramića, portparola preduzeća “Rad”, održavanje stajališta je isključivo u nadležnosti preduzeća GRAS.

- Oni su dužni da postave i prazne korpe za sitni otpad i opuške - istakao je Ramić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.