SARAJEVO

Radovi na Bistričkoj stanici u završnoj fazi

U jednom dijelu ove stanice planiran je i izložbeni prostor koji će podjećati na dugu historiju željeznica u Bosni i Hercegovini

A. O. / Fena

9.8.2021

Bistrička stanica. AVAZ

Radovi na Bistričkoj stanici u završnoj su fazi, a otvorenje se očekuje krajem godine.

Ovu informaciju za Fenu je potvrdila Merima Arifhodžić, pomoćnica gradonačelnice Sarajeva za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove.

Grad Sarajevo ranije je riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom za stanovanje neuslovnom objektu, nakon čega je počela obnova, a radovi na rekonstrukciji, rehabilitaciji i sanaciji nisu prestajali ni tokom pandemije.






Izložbeni prostor

- Sretni smo zbog toga, a Grad Sarajevo će angažovati vrhunske arhitekte kako bi na najbolji mogući način osmislili koncepciju stare Bistričke stanice, a sve u svrhu očuvanja tradicije jedine i važne željezničke stanice iz austrougraskog perioda. Uskoro će biti završeni unutrašnji i vanjski radovi, kao i hortikulturno uređenje – rekla je Arifhodžić za Fenu.

U jednom dijelu ove stanice planiran je i izložbeni prostor koji će podjećati  na dugu historiju željeznica u Bosni i Hercegovini.

Ovaj reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti, kako tvrdi, postat će mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za Grad Sarajevo.

Ova zgrada, izgrađena je na najvišoj tački Bistrika, nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani vojni garnizoni.

Puštanje pruge u promet

Tako je stvorena ideja o izgradnji tzv. Istočne pruge, prema Višegradu , odakle se preko Šarganske osmice moglo putovati dalje, za Beograd, Sofiju, Solun i Istanbul. 

1906. godine puštanje pruge u promet ozvaničeno je i otvaranjem zgrade Željezničke stanice na Bistriku.

- Bistrička stanica je simbol grada Sarajeva, kojem ovom obnovom vraćamo autentični izgled. Čuvanjem objekta podsjećamo na našu baštinu i lijepe uspomene generacija i poboljšavamo turističku ponudu Sarajeva – poručila je Arifhodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.