DANAS SJEDNICA

Zastupnici Skupštine KS će o važnim zakonima raspravljati s mora, planina...

Za Marića je sporan i način na koji Vlada KS želi riješiti problem subvencija za boravak djece u vrtićima

Najavljeno održavanje sjednice online. Avaz

Piše: A. Nalo

9.8.2021

Iako je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo (KS) u posljednje vrijeme koliko-toliko povoljna, zastupnici u Skupštini KS odlučili su se za to da se i današnja sjednica, uprkos ozbiljnim temama o kojima se treba raspravljati, održi online.

Razlog tome je, kako saznajemo, to što je većina zastupnika otišla na godišnji odmor izvan zemlje te, kako se špekulira u javnosti, neki će se na sjednici javljati iz Grčke, primorskih gradova, s planina...


Marić: Ozbiljne teme. Avaz

Spašavanje ljudi

Prema najavama, na dnevnom redu trebali bi se razmatrati informacija o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nadležnostima organa vlasti KS u oblasti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, i to po skraćenom postupku.

Raspravljat će se i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju.

- Žao mi je što smo se odlučili za ovaj model rada. Ipak se radi o veoma ozbiljnim temama. Međutim, pokušat ćemo spasiti nešto što nije urađeno na vrijeme. Na Kolegiju sam glasao da današnja sjednica bude online, iz razloga „samo neka se radi“, jer imamo na stolu važne zakone, kao što je onaj o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju… Žalosno je to što su ih se tek sada sjetili - kazao je Zvonko Marić, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS.


Sporne subvencije

Kako kaže za “Avaz”, boji se da će zbog kašnjenja biti izgubljena još jedna školska godina i da ta oblast neće biti uređena na adekvatan način.

- Treba vremena dok se usvoji zakon, da prođe predviđena procedura, oglašavanje u „Službenim novinama“… Ne znam šta se čekalo i šta je bilo prioritetnije od toga - upitao se Marić.

Za Marića je sporan i način na koji Vlada KS želi riješiti problem subvencija za boravak djece u vrtićima. I na tu temu će, kako kaže, voditi polemiku.

- To je kardinalna greška Vlade i Ministarstva i želim da se to ispravi - istakao je Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.