OPĆINA ILIDŽA

Još jedna godina prođe, a od škole na Stupu ništa

Predložena lokacija pod sudskom zabranom

A. Nalo

Idejno riješenje škole na Stupu

Foto: Avaz


Kako trenutno stvari stoje od izgradnje osnovne škole u ilidžanskom naselju Nukleus Stup nema ništa. Nažalost, još jedan godina je potrošena a ništa se nije uradilo da se riješi problem oko predložene lokacije koja je pod “sudskom privremenom zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina” sa nepoznatim rokom skidanja.

  • Srna-Bajramović: Brojna pitanja

    Srna-Bajramović: Brojna pitanja

    Foto: Avaz


Urađen elaborat

Ovaj problem nakon Zvonka Marića, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS, problematizirala je i zastupnica Segmedina Srna Bajramović. Od ilidžanskog načelnika Nermina Muzura tražila je odgovor na brojna pitanja.

- Zanima me da li su riješeni imovinsko-pravni odnosi u vezi prvobitne lokacije za JU OŠ "Jedanaesta OŠ " te da Ii imaju informaciju o stanju predmeta i njegovom mogućem završetku? Također, interesuje me i to da Ii je Općina Ilidža u saradnji sa Službom za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje i Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS uradila elaborat o opravdanosti osnivanja škole na alternativnoj lokaciji – pitala je Srna.

Novac za prijevoz

Tražila je i podatak koliko se novca izdvaja za prijevoz učenika na relaciji od Stupa do Prve osnovne škole Ilidža te koliki je broj učenika koji putuju svakodnevno na relaciji od Ilidže do Stupa.

- Općina je u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izradila elaborat o opravdanosti osnivanja škole. Taj dokument odnosi se na lokaciju planiranu RP, ali i na alternativnu lokaciju. Za prijevoz učenika JU Prva OŠ od Stupa do Ilidže planirano je u budžetu 50.000 KM. Ovu liniju koristi 229 učenika – naveo je u svom odgovoru načelni Muzur.

Sredstva za izgradnju škole na Stupu planirana su u budžetu Općine Ilidža u iznosu od 70.000 KM.

Više o temi Zvonko Marić

GDJE LJETUJU BH.POLITIČARI
Predah od posla potražili od Hercegovine do Grčke
NA VRH

Podijeli članak na