SRAMOTNO

Marić se ne miri s nakanom Vlade KS: Podijelili su djecu, očekuje se bunt ogorčenih roditelja

Anis Krivić je prošle godine omogućio da svi dobiju odgovarajuću subvenciju

Marić: Grčevito se bori za prava djece. Avaz

Piše: A. Nalo

10.8.2021

Uprkos tome što su iz JU “Djeca Sarajeva” po kategorijama napravili strategiju i predložili subvencioniranje djece u javnim i privatnim vrtićima, Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom na čelu, taj dokument, kako stvari stoje, nije ni pogledala.

Naprotiv, i dalje ne odustaju od nakane da se za onu djecu koja pohađaju obdaništa JU „Djeca Sarajeva“ izdvaja mnogo veća subvencija za boravak u vrtiću, za razliku od djece koja idu u privatne i koja će dobivati samo 100 KM subvencije.

To je neprihvatljivo za Zvonka Marića, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS i nekoga ko se grčevito bori za prava djece.


Nedopustiva greška

- Nikada se neću pomiriti s činjenicom da dijele djecu, da nemaju svi jednaka prava. Konstantno se zalažem za to da se takve nepravde ispravljaju. Međutim, čini mi se da se zaboravljaju sve konvencije i rezolucije o dječijim pravima. Mišljena sam da je napravljena neviđena diskriminacija. Očekujem od ministrice da popravi ovu nedopustivu grešku - kaže Marić.

Resornoj ministrici sugerira da se ugleda na svog prethodnika Anisa Krivića, koji je prošle godine omogućio to da svako dijete, bez obzira u koju ustanovu ide, dobije odgovarajuću subvenciju.

- Za razliku od njega, ona je posegnula za nekim besmislenim rješenjem. Iznos koji je namijenjen djeci koja su prethodne godine išla u privatni vrtić je prepolovila i njima će se sada uplaćivati samo 100 KM. Što nije dirala i iznos za one iz Javne ustanove - pita se Marić.

Ministrici Naidi Hota-Muminović zamjera i to što uopće nije razmišljala o djeci, a kojih je oko 4.000, čiji roditelji uopće ne rade.

- Statistika kaže da samo dva posto djece čiji roditelji nemaju posao ide u vrtić, dok 98 posto čine djeca imućnijih. Također, zaboravila je marginalizirane grupe, zatim djecu koja dolaze iz ruralnih sredina... Ne mogu vjerovati da su ona ostala izvan njenog interesiranja. Kakvu poruku zapravo šaljemo kada finansiramo samo djecu dobrostojećih, a obespravljujemo onu čiji roditelji ne rade - naglašava Marić.


Bolja budućnost


Prema njegovim riječima, na taj način predodređuju se put i sudbina tih mališana - da nemaju mogućnost da se školuju i stvore bolju budućnost. Ističe da obrazovanje ne smije biti privilegija imućnih.

- Šta je s romskom djecom, ni njih nigdje nema. Zbog svega toga, a prema najavama koje imam, mislim da će uskoro uslijediti bunt nezadovoljnih roditelja. Apeliramo na ministricu da počne prihvatati sugestije koje joj mi, iz Saveza za bolju budućnost BiH, upućujemo. Ne radimo to da bismo stekli jeftine političke poene, već naprosto želimo da shvati da obrazovanje treba biti jednaka šansa za sve. Dali smo joj podršku, želimo saradnju i s njene strane - ističe Marić.

Za kraj poručuje da sve manje imaju strpljenja i tolerancije za sve nepopularnije odluke ministrice, odnosno Vlade KS.

- Nažalost, očekivali smo mnogo toga. Međutim, od reforme obrazovanja nema ništa - dodaje zastupnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.