SARAJEVO

Karić najavila: U nedjelju će 100 žena posaditi 100 sadnica nevena na Zlatištu

Umjetnošću, empatijom, okupljeni u istoj misji, napravit ćemo "živi" spomenik u prostoru koji je nepravedno zanemaren, kazala Karić

A. O. / Fena

13.8.2021

Karić: Pozvala žene da učestvuju. FENA

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je da će u nedjelju 100 žena, učesnica projekta „Prva ženska linija/Naša porodična bašta“, posaditi 100 sadnica nevena u rovove na Zlatištu, u kojima su skoro četiri godine građani Sarajeva branili svoj grad tokom opsade.

Karić je istakla da je Grad Sarajevo s velikim zadovoljstvom podržao ovaj monumentalni umjetnički rad Smirne Kulenović, koja je rođena u jeku rata 1994. godine. 



Očišćeni rovovi

- Umjetnošću, empatijom, okupljeni u istoj misji, napravit ćemo "živi" spomenik u prostoru koji je nepravedno zanemaren. Spomenik vremenu opsade i palim borcima, ali i podsjetnik svima nama, preživjelim u agresiji nad Sarajevom - istakla je Karić.

Gradonačelnica je ovim putem pozvala žene svih uzrasta da pokažu solidarnost i pridruže se ovoj važnoj inicijativi u postratnoj historiji grada.

Smirna Kulenović, koja je autorica projekta naglasila je da je prvi dio projekta realiziran na način da su rovovi očišćeni od korova, trnja, te je pripremljena bočna strana rovova za sadnju nevena.

- Taj prvi dio potiče iz moje intime budući da sam rođena u ratu i prva sjećanja me vežu za naselje u blizini ovih rovova. Kroz suradnju sa mojim djedom koji je preživjeli borac na prvoj liniji odbrane Sarajeva na Zlatištu, kao i suradnju sa mojom majkom i nanom realizirala sam početnu transformaciju jednog dijela rovova odnosno kao porodica skupa smo očistili rovove - kaže Kulenović.

Drugi dio projekta

Angažman 100 žena koje će biti obučene u crveno predstavlja drugi dio projekta gdje će one saditi 1.000 nevena nudeći novu formu odbrane grada od mržnje interakcijom sa biljkama i tlom, kao i brigom koja prevazilazi nasilje. 

Jedan dio ovih žena je na Zlatištu izgubio svoje muževe, sinove, braću koji su poginuli boreći se za opstanak Sarajeva.

- Na ovaj način želim govoriti o individualnim porodičnim traumama, koje čine kolektivnu traumu našeg savremenog društva, koje i dalje šuti, zaboravlja, negira ratne zločine. Upravo zato ovim prijedlogom organskog spomenika čiju formu čini 1.000 biljki nevena pokušavam prevazići antropocentrizam u dizajnu, nudeći biljke kao inteligentiniji način interakcije između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Neven je biljka poznata u narodnoj medicini kao lijek za rane čovjeka - poručila je umjetnica Kulenović.

Namjera je da se navedeni spomenik zaštiti i da svake sezone zaživi, te da se u njega uvode nove ljekovite biljne vrste kreirajući na području Zlatišta vrt prepun biljki koje bi građane liječile, a istovremeno liječile i cjelokupni ekosistem. 

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.