KANTON SARAJEVO

Ne zna se kako će djeca pratiti nastavu ove godine: Marić traži da se jednom roditelju dozvoli odsustvo s posla

Mnogi su dovedeni u nepovoljan i bezizlazan položaj

Đaci nižih razreda ne mogu sami pratiti nastavu. Avaz

Piše: A. Nalo

17.8.2021

Iako je do početka školske godine ostalo nešto manje od dvije sedmice, još nije poznato hoće li ove školske godine đaci nastavu pratiti u učionicama ili online. Zbog toga su zabrinuti brojni roditelji, pogotovo oni čija djeca pohađaju nastavu u nižim razredima. Nažalost, ako obrazovne ustanove budu zatvorene, mnogi od njih ne znaju kako da usklade radne obaveze s potrebama svojih školaraca.  

Marić: Ukazao na problem. Avaz

Veliki broj

Na ovaj problem ukazao je i Zvonko Marić, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini KS. Naime, zbog prelaska na online nastavu i zatvaranje segmenta za produžene boravke, kako kaže, veliki broj roditelja učenika razredne nastave na području KS dovedeni su u nepovoljan i bezizlazan položaj.

- Od Vlade Kantona Sarajevo tražim da naloži ili preporuči poslodavcima da omoguće svojim zaposlenicima koji su roditelji maloljetne djece do 11 godina odsustvo s posla, i to jednom od njih u slučaju da oba rade za vrijeme realizacije online nastave u osnovnim školama na području KS. Također, Vlada KS treba poslodavcima refundirati troškove isplate plaća za zaposlene koji koriste odsustvo prema navedenom osnovu - mišljenja je Marić.


Prvulović: Podrška inicijativi. Avaz

Nova situacija

Da se radi o dobroj ideji, potvrdila je i Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i politiku KS.

- Ministarstvo u potpunosti podržava inicijativu. Zajedno s predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, zbog novonastale situacije, a smatrajući neophodnim, inicirali smo izmjene Zakona o radu FBiH, i to u dijelu koji se tiče omogućavanja odsustva s posla jednog od zaposlenih roditelja koji imaju dijete starosti do 11 godina - rekla je Prvulović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.