PROBLEMI

Nemarnost GRAS-a ugrozila građane, na stajalištima čekaju i do 30 minuta

Izrazito visoke temperature dodatno otežavaju situaciju

Gradske linije neredovne, a gužve su svakodnevne. Čitatelj

Piše: A. S. - S. Š.

18.8.2021

Gužve na tramvajskim i trolejbuskim stajalištima nisu novina, no posljednjih dana brojni građani ističu kako na gradski prijevoz čekaju i do 30 minuta na stajalištima.

Loše stanje

Uprkos tome što redovno kupuju karte i kupone, građani i gosti Sarajeva svakodnevno su „taoci“ preduzeća GRAS.

Nakon brojnih žalbi ekipa „Avaza” obišla je gradska stajališta, gdje je svjedočila velikom nezadovoljstvu građana. Gradske saobraćajne linije su neredovne, a gužve su svakodnevne.

Kantonalno javno komunalno preduzeće je u vrlo lošem stanju i kao glavni razlog ovog stanja može se navesti trajni nedostatak finansijskih sredstava, ujedno s korupcijom i parcijalnim ličnim interesima.

Problemi s kojima se suočava GRAS odražavaju se direktno na građane.

Još jedan u nizu problema ovog preduzeća je dotrajala tramvajska pruga, koja je uzrok velikih kašnjenja i zastoja u saobraćaju.

Ono što u velikoj mjeri otežava čekanje na gradskim tramvajskim, autobuskim ili trolejbuskim stajalištima, koja inače nisu odgovarajuće natkrivena su izrazito visoke temperature.

Dane iza nas obilježile su ekstremne vremenske prilike u cijeloj zemlji. Na snazi je bio i crveni meteoalarm.


Izvor zaraze

Također, veliki broj građana primijetio je da se vozila javnog gradskog prijevoza ne čiste niti dezinficiraju. Smatraju da su upravo ta vozila najčešće izvor širenja zaraze.

Iako su uvedene mjere te ljekari svakodnevno apeliraju da se nose maske i drži distanca od dva metra, autobusi, tramvaji, trolejbusi puni su putnika, sva sjedišta su zauzeta, mnogi ne nose masku, a i oni koji je nose - ili im je na vratu ili na bradi.


Riječ građana

Smaila Đedović. S. Šantić


- Prijevoz je nula bodova. Šta god da kažem, ne mogu opisati ovu situaciju. Teže mi pada vožnja tramvajem nego posao - rekla nam je Smaila Đedović.



Mehmedalija Ramić. S. Šantić


- Gužve su uobičajene u posljednje vrijeme. Ja putujem svaki dan, radim drugu smjenu, uvijek su gužve u tramvajima. Mnogi ljudi kasne i na posao jer su linije neredovne - kazao je Mehmedalija Ramić.

Ines Fetahović. A. Saračević

- Živim na Ilidži, navečer dugo čekamo tramvaje, posebno nedjeljom jer je GRAS ukinuo mnoge linije. Gužva je prevelika, baš zato što ih nema često - poručila je Ines Fetahović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.