KANTON SARAJEVO

Zemlje okruženja spremne za novu školsku godinu: Naši đaci još ne znaju hoće li sjesti u klupe ili će nastavu pratiti online

Na sjednici koja će biti održana 25. avgusta Sindikat će tražiti od nadležnih da djecu vrate u škole, kaže Sivro

Sivro upozorio na probleme. Avaz

Piše: A. Nalo

19.8.2021

Osnovci i srednjoškolci iz zemalja okruženja uveliko se pripremaju za početak nove školske godine. Prema preciznim preporukama resornih ministarstava, riječi struke i kriznih štabova, do detalja su im isplanirani plan i program rada za ovu godinu, a sve u skladu s epidemiološkom situacijom. Međutim, to kod nas nije slučaj te, kao obično, kaskamo za drugima.

Naime, kako najavljuje resorna ministrica Naida Hota-Muminović, tek naredne sedmice znat će se prema kojem će modelu učenici u Sarajevu pohađati nastavu. Situaciju roditeljima i djeci dodatno otežava i to što se niko iz našeg kriznog štaba ne oglašava o ovom problemu.


Kasne konkursi

Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, za “Avaz” kaže da tu agoniju treba što prije prekinuti.

- Na sjednici koja će biti održana 25. avgusta Sindikat će tražiti od nadležnih da djecu vrate u škole. Više od pola prosvjetnih radnika je vakcinisano, tako da problema nema. Ako to ne može, onda svi učenici trebaju ići na online sistem, što je loše - ističe Sivro.

Prema njegovim riječima, poteškoća u radu škola bit će i zbog konkursa koji se na vrijeme nisu raspisivali.


Novi rok za upis prvačića

- Za osnovne škole završeno ih je oko 80 posto. Međutim, za srednje uveliko kasne konkursi i imamo škole koje će taj posao tek danas (jučer, op. a.) uraditi. Ta procedura bi trebala biti završena do 28. avgusta, tako da se do 1. septembra neće znati ko će od prijavljenih kandidata biti primljen. To će stvoriti probleme na koje smo upozoravali i dodatno stvoriti stres kod učenika jer će im se profesori mijenjati - kaže Sivro.

Kako ističe Sivro, Sindikat će se baviti i usvojenim izmjenama i dopunama zakona iz oblasti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja te srednjeg obrazovanja.

- Kada je u pitanju osnovno obrazovanje, predviđeno je da od naredne godine upis prvačića bude u februaru. Na sjednici ćemo razmatrati i prijedlog pravilnika o tehnološkom višku, koji je direktno vezan za konkurse. Ako usvojimo novi prijedlog, to znači da će se sljedeće godine problem tehnološkog viška rješavati u martu i aprilu, a konkursi bi se raspisivali u maju i junu - pojašnjava Sivro.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.