URED ZA KORUPCIJU

Ko je u Centru za socijalni rad namještao posao

Na zvaničnoj stranici objavili pismene odgovore za ispite, kaže Kafedžić

Kafedžić: Mnogo nepravilnosti. Avaz

Piše: Avaz.ba

20.8.2021

Zbog kršenja zakona, nezakonitih imenovanja, nepoštivanja propisanih procedura te raznih malverzacija Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS proteklih mjeseci ima pune ruke posla.

Kako saznajemo, na stolu šefa Ureda Erduana Kafedžića i njegovog saradnika Erika Larsona (Eric), specijalnog američkog savjetnika za borbu protiv korupcije, trenutno se nalazi dokumentacija koja otkriva nepravilnosti prilikom zapošljavanja te prijema u radni odnos u Centar za socijalni rad KS.


Dostavljena dokumentacija


- Dobili smo anonimnu prijavu da nešto nije uredu te je ona proslijeđena i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) da se utvrdi istina. Prva nepravilnost koja je otkrivena je ta da su nadležni iz Centra na zvaničnoj stranici objavili pismene odgovore za ispit koji je tek slijedio. To nisu smjeli uraditi - kazao je Kafedžić.

Druga otkrivena nepravilnost odnosi se na to da su članovi Komisije za provođenje postupka za prijem u radni odnos prvorangiranom kandidatu neosnovano dodijelili dodatne bodove. To su učinili na osnovu posebnog propisa koji se odnosi na prioritet u zapošljavanju, a na koji nije imao pravo. Dokaz za to je dokumentacija koju je dostavio prilikom apliciranja za poziciju pravnika.

- Inspektor je otkrio da kandidat u svojoj prijavi na javni oglas nije popisao dokumentaciju koju predaje za predmetni oglas i da se imenovani nije pozvao na poseban propis prema kojem ima prednost. Nije dostavio dokaz da je osoba koja ima prioritet pri zapošljavanju u smislu da se nalazi na evidenciji nezaposlenih osoba, da je zaposlen na određeno vrijeme ili da radi s nižom stručnom spremom od one koju posjeduje - rekao je Kafedžić.


Posebna pažnja

Zbog svega toga, a imajući u vidu činjenicu da je u postupku prijema u radni odnos prekršeno više odredbi, Ured je dao preporuku Centru da naloži Komisiji za provođenje postupka prijema u radni odnos da ponovo pregleda sve pristigle prijave na javni poziv, s posebnom pažnjom na dokaze na osnovu kojih, prema posebnim propisima, kandidati imaju prioritet u zapošljavanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.