REAKCIJE

Ne stišava se bura nakon sramnog poteza vladajuće garniture u Sarajevu: Vlada je jednim potezom ukaljala sve i izgubila povjerenje

Pitali smo građane šta misle o ovom potezu premijera i ministara u Vladi KS

Piše: A. Nalo - A. Ovčina

21.8.2021

Članovi Vlade imali privilegiju da se vakcinišu prije brojnih građan - Avaz
Kadrić: Nije čudno - Avaz
Bajrović: To je bahato - Avaz
Delić: Nisu prepustili građanima vakcine - Avaz
Marković: Sramotno šta su uradili - Avaz
+1

Bura nezadovoljstva nakon javnog priznanja premijera Vlade Kantona Sarajevo Edina Forte da se u tajnosti, daleko od očiju javnosti, vakcinisao zajedno sa svojim ministrima jednom od boljih vakcina, još se ne stišava. 

Naprotiv, reakcije stižu sa svih strana. Ipak, one najžešće dolaze od građana koji su, u strahu za svoj život, spas tražili izvan granica naše zemlje te onih bolesnih, koji su satima čekali ispred Zetre da ih neko primi.


Izigrani birači

Međutim, nije ovo prvi gaf vladajuće garniture, ali je zasigurno najbolniji udarac! Ali, ako je suditi prema izjavama građana, neće proći nekažnjeno. Za ovu oholost i privilegiju vakcinisanja iza uredskih vrata itekako će biti kažnjeni od svojih izigranih birača, i to već naredne godine.

Također, ono što Fortina vlada - kojom upravlja Konaković - treba znati je to da ni javnost ni građani Kantona Sarajevo neće stati na ovome, već će insistirati od nadležnih da javno kažu prema čijem nalogu i ko je njima omogućio privilegirano vakcinisanje, i to prekoreda.

Zanimljivo je to da je ovaj nepopularni potez Vlade KS među prvima na društvenim mrežama osudio i Samir Suljević, zastupnik SDP-a u Skupštini KS.

- Ako je istina da se dio Vlade mimo reda vakcinisao, dok su hiljade građana to morale raditi u inozemstvu, osjećam stid i nevjericu. Vlada koja je uradila i radi puno u interesu građana Kantona Sarajevo je jednim potezom mnogo toga ukaljala. Najviše se izgubilo na onome što se najteže stječe, povjerenju. Najmanje što se može je izviniti se građanima - naveo je Suljević.

Riječi razumijevanja za premijere i pojedine ministre nije imao ni Oliver Marković.

- Ovo je sramotno šta su oni uradili. Gamad jedna - kazao je Marković.

Sličnog mišljenja je bio i sugrađanin Isnaf Delić.

- Sramotno je jer su se vakcinisali prije svih građana, ali i to što nisu te količine prepustili građanima - rekao je Delić.


Bahato ponašanje

Vahid Bajrović zamjera im to što, kao ostali građani, nisu stali u red pred Zetrom.

- Čudi me zašto oni nisu išli u Zetru. To je bahato. Ko zna šta su oni primili tamo, a šta ćemo mi dobiti - zapitao se Bajrović.

Dževad Kadrić nije se iznenadio onim što je Vlada KS uradila.

- To nije nikakvo čudo. Kod nas je sve tako. Ja se uopće nisam začudio. Inače nam je država takva. Oni uvijek gledaju sebe - istakao je Dževad Kadrić.


Nespretni Katica

U ovoj cijeloj frtutmi začuđujuće je bilo i to kako se prvi čovjek MUP-a KS Admir Katica, koji građanima treba biti primjer poštenja, pokušao nespretno izvući iz novonastale situacije, govoreći da se ne sjeća koju je vakcinu primio.

- Vakcinisao sam se početkom jula, čini mi se „Pfizerom“ - rekao je u javnom nastupu ministar Katica.

Reagirao je i Klub zastupnika SDA u Skupštini KS.

- Zahtijevamo od Vlade KS, Ministarstva zdravstva i ZZO da nam dostave kompletnu informaciju o tome ko je, na kojem mjestu, provjerene informacije govore da to nije bilo u Zetri, po kojem osnovu i prema čijem nalogu omogućio privilegirano vakcinisanje prekoreda premijeru KS, ministrima u Vladi KS i pojedinim zastupnicima vladajuće većine - naveli su u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.