RAZGOVOR

Fahir Halilović za "Avaz": Suzbijanje pandemije i sive ekonomije prioritet KUIP-a

Tužio Vladu KS zbog neosnovane smjene 27. maja, i to prije isteka mandata

Halilović: Odlukom Suda vraćen na posao. AVAZ

Piše: Amanda Nalo

22.8.2021

Fahir Halilović ponovo je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo.

 Odlučio je tako Općinski sud Sarajevo, a nakon što je Halilović tužio Vladu KS zbog neosnovane smjene 27. maja, i to prije isteka mandata. Odluka o ponovnom vraćanju na posao objavljena je i u „Službenim novinama“.


Glavni menadžer

- Već sam tri dana na starom radnom mjestu te sam, kao glavni menadžer u KUIP-u, odmah odredio prioritet u svom radu, ali i inspekcijskim službama. Proteklih dana u našem fokusu bila su dešavanja u vezi sa SFF-om. Inspektori su radili u smjenama, sve do dva sata iza ponoći. Kontrolirali su, uz redovne zadatke, i 14 festivalskih lokacija. Prilikom kontrola nisu otkrivene nikakve nepravilnosti u radu na ovim mjestima - kazao je Halilović.

I dalje će, kako kaže u izjavi za „Dnevni avaz“, insistirati na tome da se na terenu što više provjeravaju dojave građana koji nepravilnosti prijavljuju putem e-maila ili besplatnog Viber broja te poruke. Ovakav način komuniciranja definirali smo još u prvom kvartalu prošle godine.

- Imamo u planu da uradimo analizu koja će nam pokazati koliko je inspekcijskih kontrola izvršeno, ali i ukazati na utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, kao i statistike efektivnosti u pogledu broja određenih mjera te vrijednosti izdatih prekršajnih naloga. Cilj ove analize, u kojoj će primarno učestvovati glavni inspektori i inspektori koji su neposredno provodili inspekcijske nadzore, jeste da se utvrde prednosti i potencijali za unapređenje - ističe Halilović.



Zaštita zdravlja

Prema njegovim riječima, programska orijentacija KUIP-a i dalje će prioritetno biti usmjerena na zaštitu i poboljšanje zdravlja stanovništva u KS, zatim suzbijanje sive ekonomije...

- Svjedoci smo da ovih dana stižu dramatična upozorenja epidemiologa, kako u BiH tako i u regiji, da smo već u četvrtom valu epidemije COVID-19, čemu je najviše doprinijelo neodgovorno ponašanje građana. Pogoršana higijensko-epidemiološka situacija direktno je proporcionalna pooštravanju higijensko-epidemioloških mjera koje nam, očito, vrlo brzo slijede, ali je i kolektivni imunitet direktno proporcionalan masovnoj imunizaciji - naglašava Halilović.

Prioriteti inspekcije u periodu koji slijedi su pojačani inspekcijski nadzori te poduzimanje mjera, radnji i aktivnosti na suzbijanju epidemije COVID-19, dok će inspektorati nadležni za druge upravne oblasti nastaviti djelovati u kontinuitetu s ciljem suzbijanja sive ekonomije u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.