SARAJEVO

U Ilijaš je stiglo 1.000 vakcina, u Vogošću 500, a u Hadžiće 150

Ministar Vranić obišao OJ” Dom zdravlja Vogošća” gdje su jutros otvoreni vakcinalni punktovi

Piše: A. Ovčina

23.8.2021

Ademir Spahić - Avaz
Haris Vranić - Avaz
Dom zdravlja u Vogošći - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U domovima zdravlja u općinama Kantona Sarajevo - Vogošća, Ilijaš i Hadžići jutros su otvoreni vakcinalni punktovi.

U OJ” Dom zdravlja Vogošća” medijima se danas obratio ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić koji je kazao da nije zadovoljan sa kampanjom koju je radio Zavod za javno zdravstvo KS o značaju vakcinacije.


Loša kampanja

- Sredstva koja su bila namjena za kupovinu vakcina se ne mogu iz Zavoda prebaciti za kampanju. Ja kao ministar i ministarstvo nemamo nikakvih sredstava, niti je u opisu našeg posla promocija zdravstva. Naravno da se svi trebamo uključiti da promoviramo vakcinu - istakao je Vranić.

Koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić rekao je da nije tačna informacija koju su pojedini mediji objavili da je u domove zdravlja jutros stiglo samo po 50 doza.

- Desio se zastoj koji je trajao oko sat to je zbog puta vakcina koje dolaze. ZZJKS to distribuira iz Mostara prema svim kantonima. Danas je rečeno da će to biti u 10, a bilo je tek oko pola 12-12. Vakcine su odmah distribuirane prema lokalitetima. Ilijaš je zaprimio oko 1.000 vakcina, Vogošća 500, a Hadžići 150, tako da ima dovoljno raspoloživih doza. U narednim danima bit će distribuirane prema potrebama domova zdravlja - kazao je Spahić.

I Vranić je pojasnio ovu situaciju rekavši da su vakcine uskladištene te kad se utroše doze, domovi dobivaju nove.


Odziv nije bio dobar

- Ja sam ranije svim općinskim službama poslao anketu da vidimo koliki je odziv za vakcinaciju. Odziv nije bio dobar stoga smo procijenili da ćemo odabrati broj od 50 vakcina što ne znači da se vakcine ne mogu dobaviti za 15 minuta. S obzirom da je centralno skladište baš ovdje u Vogošći, imamo auto, imamo sve. Što se tiče održavanja hladnog lanca imamo sve obezbijeđeno po potrebiZa očekivati je kada nešto otvorite da budu mali problemi. Ti mali problemi su za nekoga veliki, ja to sasvim razumijem, pogotovo ako se radi o starim osobama. Sada se trudimo da uspostavimo red. Naravno to je sve u nadležnosti lokalnih domova zdravlja i menadžmenta doma zdravlja koji organizira ovu vakcinaciju. Mislim da u narednom periodu neće biti nikakvih problema - naveo je Vranić.

Po punktovima su od jutros dostupne "AstraZeneca" i "Sinopharm" vakcine.

- Bilo je rečeno da se stavi po 50 vagona za sve tri općine. No, imali smo informaciju da niko u Hadžićima nije bio zainteresiran za "AstraZenecu"- naveo je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.