NOVE MJERE

Vlada KS: Uposlenici trebaju primiti jednu dozu vakcine prije početka nove školske godine

Na današnoj sjednici donesen Zaključak u kojem se pozivaju građani KS na što veći odziv na vakcinaciju u što kraćem roku

Piše: A. Ovčina

26.8.2021

Hota-Muminović: Nastava će se odvijati u školskim klupama. PRINTSCREEN

Ministrica obrazovanja i odgoja KS Naida Hota-Muminović nakon današnje sjednice Vlade KS kazala je da nastava počinje 1. septembra ove godine. 

- Odvijat će se u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Među osnovnim mjerama najvažnija je distanca od dva metra. Tamo gdje se te mjere ne mogu ispoštovati, škole će autonomno realizirati model nastave i nastavni proces i to tako što će omogućiti da što veći broj učenika što češće budu u školskim klupama. Sve ovo odvijat će se uz strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera - kazala je ona.

Dodala je da će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje detaljnije urediti i druge segmente nastavnog procesa koje će dostaviti školama.

Jedna doza vakcine

Mirna Pecikoza, glasnogovornica ministarstva zdravstva KS saopćila je da je Vlada KS donijela mjere i preporuke na prijedlog Kriznog štaba ministartsva zdravstva KS.

- Pozivaju se uposlenici u obrazovnom sektoru i studenti da do početka školske akademske 2021./2022. godine prime bar jednu dozu vakcine protiv Covid 19 u cilju sigurnog odvijanja nastavnog procesa. Nalaže se Zavodu za javno zdravstvo KS da pripremi dokumente scrating i screening dokumente brzim antigen testom prisustvom virusa međunastavnim osobljem i učenicima uz dozvolu roditelja na početku nastavnog procesa u cilju prevencije Covid 19. Nalaže se Zavodu za javno zdravstvo KS da organizuje edukaciju za osoblje, roditelje i učenike o oboljenju Cobvid 19, uključujući simptome, komplikacije kako se prenosi i kako sprječiti prijenos, mjere za sprječavanje Covid 19 - istakla je ona.


Mirna Pecikoza, portparol ministarstva zdravstva KS. PRINTSCREEN

Apel na građane

Također, mjere koje su donesene su i da se obavezuje nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da vrši pojačan nadzor da vrši pojačan nadzor ugostiteljskih objekata na području KS u skladu sa trenutnom važećom naredbom Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva o dozvoljenom broju osoba koje mogu biti u zatvorenom prostoru i nošenje maske, o čemu će Kantonalna uprava izvještavati Vladu KS jednom sedmično. Preporučuje se i prisustvo Covid redara u tržnim centrima na području KS u cilju provođenja trenutno važećih epidemioloških mjera.

Preporučuje se svim poslodavcima u privatnom i javnom sektoru na području KS da svojim uposlenicima odobre jedan dan plaćenog odsustva na dan vakcinacije. 

Vlada KS je na današnoj sjednici donijela Zaključak u kojem se pozivaju građani KS na što veći odziv na vakcinaciju u što kraćem roku. Kako je istakla Pecikoza KS trenutno ima dovoljan broj vakcina raznih vrsta, otvoreni su dodatni vakcinalni punktovi. 

- Masovnom imunizacijom građana KS postižemo kolektivni imunitet i time omogućavamo slobodnije funkcionisanje svakodnevnih aktivnosti građana. Krizni štab i Vlada KS pomno će pratiti razvoj epidemiološke situacije i u skladu s tim nakon 14 dana razmatrat će se uvođenje novih mjera koje postoje u većini zapadnih zemalja i zemalja u evropskom okruženju - kazala je.

Pozvali su građane KS da poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere i da zaštite sebe i svoju porodicu kako bise što prije svi vratili normalnom životu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.