SARAJEVO

Predsjednica Vijeća mladih KS Naida Mehanović za „Avaz": Nemamo nikakvu saradnju s premijerom Fortom i Vladom KS

Nenadić je mlade vidio kao budućnost KS, sada imamo samo šutnju, navodi ona

Mehanović: Uputili brojne dopise, ali nisu dobili odgovor. Avaz

Piše: A. Ovčina

29.8.2021

Vlada Kantona Sarajevo ne posvećuje dovoljno pažnje mladima, kazala je za „Avaz“ predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo Naida Mehanović.

Kako je istakla, od zaključaka koje se tiču mladih osoba, a koji su doneseni u decembru 2019. godine na tematskoj sjednici pa sve do danas nijedan nije implementiran, osim što su dobili prostorije u kojima se trenutno nalaze, a to je ispoštovano u mandatu Vlade premijera Marija Nenadića.


Nismo ga vidjel

- Kada govorimo o ovoj Vladi KS, ne možemo reći da imamo adekvatnu saradnju. Premijera Edina Fortu nikako nismo vidjeli za vrijeme mandata iako smo mu uputili veliki broj dopisa i poziva. Željela bih naglasiti da smo prije više od 15 dana uputili 50 identičnih dopisa premijeru Forti i predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću, gdje smo, nažalost, doživjeli veliku administrativnu šutnju, nismo dobili nikakav odgovor - kazala je ona.

Dodala je da se pitanje ticalo tematske sjednice i neimplementiranih zaključaka.

- Zastupnica Amra Hasagić uputila je pitanje na sjednici Skupštine KS prije 15 dana da joj se obrazloži zašto nije bila tematska sjednica u ovoj godini, jer jedan od zaključaka bio je da svake godine bude održana po jedna sjednica koja bi se ticala mladih. No, i dalje smo bez odgovora – navela je on

Ona je istakla da nisu samo studenti dio Vijeća mladih KS, nego sve omladinske organizacije koje djeluju na teritoriji KS, no da aktuelni na vlasti za to trenutno nemaju sluha.

Samo obećanja

- Saradnja s Vladom je nikakva. Od predsjedavajućeg Okerića imali smo neka obećanja u martu, nakon čega je prestao odgovarati i javljati se. Ministar Delić davao je izvjesna obećanja o zapošljavanju mladih u Ministarstvu u vidu volontiranja. Jednostavno, ta saradnja je ostala na čekanju, dok smo s ministricom Melikom Husić-Mehmedović imali veoma korektan odnos. Pokušavala je uskladiti potrebe mladi.

 Međutim, sada nema onog što je bilo kada je premijer Nenadić bio na čelu Vlade, gdje smo bili kontaktirani za sva pitanja mladih u KS, od zanatskih zanimanja pa nadalje. Nenadić je mlade vidio kao budućnost KS, sada imamo samo šutnju - zaključila je Mehanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.