SARAJEVO

Apel Vladi KS: Djeca su zaključana u školama, to je pogubni utjecaj na njihov mentalni sklop

Ukida im se veliki odmor, te ne smiju izlaziti iz razreda tokom malih odmora, osim ukoliko mijenjaju učionice, rekla nam je Feraget

Feraget: Ovo nam uništava generacije. Avaz

Piše: A. Saračević

2.9.2021

Na društvenim mrežama podigla se velika prašina nakon prvog školskog dana u Kantonu Sarajevo. 

Brojni roditelji ogorčeni su zbog Instrukcija o odvijanju nastave u osnovnim i srednjim školama.

Naime, iako su učenici vraćeni u škole, te se časovi održavaju u punom kapacitetu, tokom boravka u školi zabranjeni su im izlasci iz učionica. Pri početku nastave, dakle u 8 sati, škole se zaključavaju.



Ovo nam uništava generacije

- Kćerka je došla nakon prvog školskog dana i ispričala mi šta je bilo. Rekla mi je da im je rečeno da im se ukida veliki odmor, te da ne smiju izlaziti iz razreda tokom malih odmora, osim ukoliko mijenjaju učionice - požalila nam se aktivistica Aida Feraget.

Kako dalje navodi, prvenstveno je istražila ko je izvor ove zabrane. U školi je dobila odgovor da su to instrukcije koje je dostavilo Ministarstvo obrazovanja KS.

- Zamislite vi tinejdžere koji sjede u zaključanoj školi. Koja je to anksioznost, koji je to pogubni utjecaj na njihov mentalni sklop. Oni su već 18 mjeseci bili zaključani, sa online nastavom, bez socijalizacije. Ovo nam uništava generacije - poručila je ona.



Revizija instrukcije

Ona je i uputila molbu nadležnim za reviziju ove instrukcije.

- Povodom instrukcija koje su dostavljene školama upućujemo molbu da se iste u nekim dijelovima promijene i to u što kraćem roku. U skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama WHO prostorije se moraju provjetravati i što više boraviti na otvorenom. Ukidanje velikog odmora ne samo da je u protivnosti sa preporukama WHO nego je djeci ukinuta i socijalna interakcija i mogućnost da konzumiraju užinu na svježem zraku i van škole. Psihički efekat velikog odmora na učenike je odavno dokazan, kao i promjena okruženja. Djeca nam uveliko imaju manjak D3 vitamina zbog online nastave i provođenja vremena u zatvorenim prostorijama - navela je Feraget.

Roditelji su apelirali Vladi Kantona Sarajevo da se nabave čistači zraka sa UVC opcijom za sve učionice u KS, što zbog epidemiloške situacije, što zbog zagađenosti zraka u našem gradu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.