NAKON BURNE RASPRAVE

Skupština KS: Povučen prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje

O prijedlogu zakona raspravljat će Parlamentarna Skupština BiH i Dom naroda

Sa sjednice. Avaz

Fu. M.

7.9.2021

Nakon višesatne rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo, zastupnik Damir Marjanović povukao je prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje.

Klub zastupnika SDA uputio je niz primjedbi na predloženi zakon. Iako prijedlog zakona nije usvojen, Skupština KS usvojila je zaključak kojim se pitanje kažnjavanja govora mržnje upućuje na federalni i državni nivo.

O prijedlogu zakona raspravljat će Parlamentarna Skupština BiH i Dom naroda. Također, o ovom prijedlogu trebali bi raspravljati i oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Tokom rasprave, Haris Zahiragić (SDA) rekao je da ovako značajna oblast se veoma površno pokušava tretirati u svega tri člana, bez nekih osnovnih stvari koje bi svaki zakon trebao sadržavati, što je nedopustivo.

Naveo je i da se ovakav zakon ne može donositi na nivou kantona.

Zvonko Marić (SBB) naveo je da je potpuno  neupitno da ovakav zakon treba pogotovu u ambijentu gdje živimo I svjedoci smo govora mržnje u svim segmentima društva, ali je ukazao na manjkavosti.

- Ne iniciram da vladajuća trojka uđe u ofsajd, niti želim da gurnem u ofsajd Marjanovića jer ću kritizirati ono šro nije dobro. Nismo dobili očekivano pojašnjenje na pitanje na koga se zakon odnosi. Treba nam jasan odgovor na koji način će se procesuirati neko ko prekrši ovaj zakon. Ovak zakon u startu garantira diskriminaciju i nejednakost građana pred zakonom. Problem je što se ovdje ne zna pred kojim sudom odgovara. Potpuno je neriješeno pitanje nadležnosti. Sve je nekako deklarativno, amaterski napisano, nema struke. Ovakav zakon bio bi populizam - naveo je Marić.

Prema zaključku zastupnika, pitanje kažnjavanja govora mržnje se na ovaj način delegira Zastupničko domu Parlamentarne skupštine BiH kao i Domu naroda. Također, zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo o pitanju govora mržnje raspravljat će i oba doma Parlamenta Federacije BiH.

- Skupština Kantona Sarajevo upućuje zaključak prema institucijama da hitno pokrenu izmjene Krivičnog zakona u pravcu kažnjavanja govora mržnje - navodi se u zaključku.

Ovaj zaključak usvojen je sa 31 glasom za, dok dva zastupnika nisu glasala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.