ČETVRTI VAL KORONAVIRUSA

"Avaz" na licu mjesta: Posjetili smo Covid odjel u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš"

Na intenzivnoj njezi nalazi se 12 pacijenata, njih devet priključeno na respiratore

Piše: A. Saračević

11.9.2021

Otvorili smo još jedan sprat za zaražene koronavirusom, govori za „Dnevni avaz“ zabrinutim glasom Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Na novom odjelu ima 50 kreveta. Avaz

Popunjeni kreveti

Itekako ima razloga za zabrinutost jer statistika nije dobra. Samo u Kantonu Sarajevo broj ukupno aktivnih slučajeva iznosi 1.098, a u ovoj bolnici trenutno se nalazi 65 Covid pacijenata.

Reporteri „Avaza“ posjetili su Covid odjel Opće bolnice, koji je namijenjen za pacijente oboljele od koronavirusa. Naime, ovaj odjel, na kojem ima 50 kreveta, uveliko je popunjen.

- Sve što je bilo u našoj moći, to smo i uradili. Prošireni su kapaciteti da bismo mogli primiti veći broj kritičnih pacijenata. Trenutno ovim što raspolažemo možemo primiti još samo 10 teže oboljelih, više od toga tehnički ne možemo - poručila je dr. Lejla Vidović, šefica respiratorne jedinice.

Na intenzivnoj njezi nalazi se 12 pacijenata, njih devet priključeno je na respiratore. Otežano disanje i jauci odjekuju ovim odjelom.

Članovi porodice

- Doktore, guši me u plućima, šta da radim - čuje se iz jedne od soba.

Dr. Vidović nam je kazala da većina pacijenata s težom infektivnom slikom nije vakcinisana.

Ispred ulaza u zgradu brojni članovi porodica oboljelih pacijenata stajali su uplakani i molili da posjete svoje voljene, pa makar i na minutu. Neki od njih dođu samo kako bi se pogledom kroz prozor uvjerili da su njihovi bližnji dobro.

Karović: Svaka im čast

Na Neurologiji, koja sada služi kao Covid odjel za pacijente s lakšom kliničkom slikom, sreli smo advokata Mustafu Karovića.

- Ko dođe ovdje, treba da bude sretan, jer je na putu da sve izađe na dobro. Ja sam bio u ozbiljnijem stanju, nevjerovatno je šta su ovdje uradili za tri-četiri dana. Svaka im čast. Ovdje je vojnički sistem, gledajte ove čistoće, zaista besprijekorno - rekao je Karović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.