STARI GRAD

Ambasadori Češke, Japana i Nizozemske zasadili lipe u Aleji ambasadora

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović danas su bili su domaćini

A. Na.

9.9.2021

Detalj s današnje ceremonije - Avaz
Detalj s današnje ceremonije - Avaz
Detalj s današnje ceremonije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Nakon više od godinu pauze, koju je uzrokovala pandemija korona virusa, danas je ponovo upriličena tradicionalna ceremonija sadnje lipa u poznatoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović danas su bili su domaćini ambasadorima Republike Češke, Japana i Kraljevine Nizozemske sa kojima su zajedno zasadili lipe.

Načelnik Hadžibajrić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nastavka ovog projekta koji je počeo još davne 2002. godine. 


Posebna tradicija

- Nastavili smo sa projektom "Aleja ambasadora" i imamo u planu u narednom periodu pozvati 20 ambasadora koji trenutno služe misije u našoj zemlji, a još nemaju svoje stablo u Aleji, uključujući i novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Ovo je definitivno jedinstven projekat u Bosni i Hercegovini, a možda i šire, u kojem ambasadori dobiju priliku da posade svoje drvo koje ostaje ovdje i poslije njihovog mandata - poručio je načelnik Hadžibajrić.

Tu tvrdnju potvrdila je njena ekselencija Ivana Hlavsová, ambasadorica Republike Češke u BiH.

-Mnogo mi znači i velika mi je čast da sam danas sadila lipu zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem. Želim naglasiti da nisam nigdje u svijetu vidjela ovakvu tradiciju za ambasadore, i to je zaista nešto posebno. Sigurno ću i poslije završetka mog mandata posjetiti Sarajevo i obići lipu jer je ovo jedan poseban način na koji ambasadori ostanu zapamćeni, pa će stoga i moja misija u Bosni i Hercegovini na ovaj način ostati zabilježena - izjavila je ambasadorica Hlavsová. Inače, ona je peti ambasador Republike Češke, koji ima svoje stablo lipe u Aleji ambasadora.


Provođenje reformi

Ambasador Japana Makoto Ito i ambasador Kraljevine Nizozemske Jan Waltmans su također izrazili zadovoljstvo i zahvalnost za priliku koju im je pružila Općina Stari Grad.

-Dobiti stablo u srcu Sarajeva je najljepši poklon na početku mog mandata. Sretan sam što sam preuzeo poziciju ambasadora u BiH, nadamo se da će Bosna i Hercegovina napraviti korake ka provođenju reformi kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba da bude u EU, ali prije toga se određene stvari trebaju riješiti. Ja i moj tim ćemo sarađivati dosta sa ljudima i van Sarajeva, sa mladim ljudima jer su oni budućnost države i oni moraju izgraditi kulturu gdje različiti ljudi u ovoj zemlji mogu raditi skupa, živjeti skupa i raditi ka pomirenju i miru - poručio je novoimenovani ambasador Kraljevine Nizozemske u našoj zemlji, Jan Waltmans.

Ambasador Makoto Ito šesti je ambasador Japana koji je zasadio svoje stablo u Aleji ambasadora. 

- Mi nemamo ovakav običaj da ambasador zasadi stablo lipe u Japanu, tako da za mene ovo mnogo znači. Japan i Bosna i Hercegovina imaju dobre prijateljske odnose i ove godine obilježavamo 25. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa - poručio je ambasador Ito.

 Aleja ambasadora od danas broj 210 stabala lipe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.