SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ambasadori Češke, Japana i Nizozemske zasadili lipe u Aleji ambasadora

Načelnik Hadžibajrić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nastavka ovog projekta koji je počeo još davne 2002. godine

Piše: M. D. A.

8.9.2021

Ambasadori Češke, Japana i Nizozemske zasadili lipe u Aleji ambasadora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Nakon više od godinu pauze, koju je uzrokovala pandemija korona virusa, danas je ponovo upriličena tradicionalna ceremonija sadnje lipa u poznatoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci. Mirza Batalović danas su bili su domaćini ambasadorima Republike Češke, Japana i Kraljevine Nizozemske sa kojima su zajedno zasadili lipe.

Načelnik Hadžibajrić izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nastavka ovog projekta koji je počeo još davne 2002. godine. „Nastavili smo sa projektom 'Aleja ambasadora' i imamo u planu u narednom periodu pozvati 20 ambasadora koji trenutno služe misije u našoj zemlji, a još nemaju svoje stablo u Aleji, uključujući i novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Ovo je definitivno jedinstven projekat u Bosni i Hercegovini, a možda i šire, u kojem ambasadori dobiju priliku da posade svoje drvo koje ostaje ovdje i poslije njihovog mandata“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Tu tvrdnju potvrdila je njena ekselencija Ivana Hlavsová, ambasadorica Republike Češke u BiH. „Mnogo mi znači i velika mi je čast da sam danas sadila lipu zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem. Želim naglasiti da nisam nigdje u svijetu vidjela ovakvu tradiciju za ambasadore, i to je zaista nešto posebno. Sigurno ću i poslije završetka mog mandata posjetiti Sarajevo i obići lipu jer je ovo jedan poseban način na koji ambasadori ostanu zapamćeni, pa će stoga i moja misija u Bosni i Hercegovini na ovaj način ostati zabilježena“, izjavila je ambasadorica Hlavsová. Inače, ona je peti ambasador Republike Češke, koji ima svoje stablo lipe u Aleji ambasadora.


Ambasadori izrazili zahvalnost

Ambasador Japana Makoto Ito i ambasador Kraljevine Nizozemske Jan Waltmans su također izrazili zadovoljstvo i zahvalnost za priliku koju im je pružila Općina Stari Grad.

„Dobiti stablo u srcu Sarajeva je najljepši poklon na početku mog mandata. Sretan sam što sam preuzeo poziciju ambasadora u BiH, nadamo se da će Bosna i Hercegovina napraviti korake ka provođenju reformi kako bi se približila članstvu u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba da bude u EU, ali prije toga se određene stvari trebaju riješiti. Ja i moj tim ćemo sarađivati dosta sa ljudima i van Sarajeva, sa mladim ljudima jer su oni budućnost države i oni moraju izgraditi kulturu gdje različiti ljudi u ovoj zemlji mogu raditi skupa, živjeti skupa i raditi ka pomirenju i miru“, poručio je novoimenovani ambasador Kraljevine Nizozemske u našoj zemlji, Jan Waltmans.

Ambasador Makoto Ito šesti je ambasador Japana koji je zasadio svoje stablo u Aleji ambasadora. „Mi nemamo ovkav običaj da ambasador zasadi stablo lipe u Japanu, tako da za mene ovo mnogo znači. Japan i Bosna i Hercegovina imaju dobre prijateljske odnose i ove godine obilježavamo 25. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa,“ poručio je ambasador Ito. Aleja ambasadora od danas broj 210 stabala lipe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.