SARAJEVO

Vlada KS dala nalog za formiranje Prijemno-trijažnog centra za Covid oboljele

Prijemno-trijažni centar bi trebao biti smješten u prostoru gdje je bila terapijska Covid ambulanta u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata sa odvojenim ulazom

Haris Vranić. Vlada KS

Piše: A. Ka.

9.9.2021

Vlada Kantona Sarajevo obavezala je danas Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu da pokrene proceduru za formiranje i rad Prijemno-trijažnog centra, u prostoru ove ustanove, za Covid oboljele pacijente koji se upućuju na hospitalizaciju iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja KS.

Prijemno-trijažni centar bi trebao biti smješten u prostoru gdje je bila terapijska Covid ambulanta u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata sa odvojenim ulazom, a radit će svaki dan kontinuirano 24 sata.

Otkloniti probleme

Obavezani su Dom zdravlja i bolnice da rasporede kadar, ravnomjerno, u okviru svog redovnog rada, za potrebe rada Prijemno-trijažnog centra, i to: dva ljekara iz Doma zdravlja KS, po jedan ljekar iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te 16 medicinskih sestara - tehničara svih profila i četiri radnice na održavanju higijene, ravnomjerno, iz Kliničkog centra, Opće bolnice i Doma zdravlja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je na sjednici prije tri dana razmatrao i usvojio prijedlog organizacije ovog Prijemno-trijažnog centra za Covid oboljele pacijente u četvrtom valu pandemije.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako je cilj otkloniti probleme koji su se javljali ranije, a to su tzv. 'lutanja' pri transportu pacijenata iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja prema Općoj bolnici i Kliničkom centru, kao i dugo čekanje za njihov prijem, te zadržavanje sanitetskih ambulantnih vozila na terenu.

Kako je obrazložio, pacijenti koji imaju indikacije za bolničko liječenje iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja ubuduće će se upućivati u Prijemno-trijažni centar.

Ljekari u ovom centru će u svakom momentu raspolagati sa podacima o broju slobodnih, raspoloživih kreveta u obje bolnice, kako na odjelu, tako i slobodnih kreveta koji zahtijevaju “high flow” kiseoničku potporu, te će shodno tome i stanju pacijenta upućivati ga u određenu bolnicu. Ostalo medicinsko osoblje na ovom mjestu pružat će potrebnu medicinsku uslugu i davati terapiju do pacijentovog transporta u određenu bolnicu.


Brzi antigen

- Svi pacijenti koji zahtijevaju hospitalizaciju, a upućeni su iz Covid ambulanti JU Dom zdravlja ka Prijemno-trijažnom centru, morat će imati urađen brzi antigen test, ukoliko prethodno nije urađen PCR Covid-19 test, kao i RTG pluća i srca sa očitanjem, te nalaz ljekara iz Covid ambulanti, sa anamnezom koja podrazumijeva fizikalni pregled, izmjerenu saturaciju, te ukoliko je moguće i laboratorijske nalaze. Za pacijente koji budu vraćeni iz Prijemno-trijažnog centra ka Covid ambulantama JU Dom zdravlja ponovni kontrolni pregled je za dva dana sa RTG pluća i srca - dodao je ministar Vranić.

S obzirom da je radno vrijeme JU Dom zdravlja do 20 sati, nakon tog vremenskog perioda, obavezu preuzimanja Covid pacijenata imat će Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS. Uposlenici ove ustanove radit će brzi antigen test pacijentu, kao i RTG pluća i srca, te ga uputiti u Prijemno-trijažni centar u slučaju indikacija za bolničko liječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.