SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Počinje veliki projekat na Alifakovcu: Potpisan ugovor vrijedan 1,4 miliona maraka

Počinje veliki projekat na Alifakovcu: Potpisan ugovor vrijedan 1,4 miliona maraka. Općina Stari Grad Sarajevo

Piše: MDA

9.9.2021

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktorica firme Mibral d.o.o. Maja Bralović-Smith potpisali su danas Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže sa asfaltiranjem u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara. Vrijednost radova koji će se izvoditi u ovim ulicama je 1.444.800 KM, a počet će čim se osiguraju svi potrebni uslovi uključujući i rješenje o obustavi saobraćaja nadležnog kantonalnog ministarstva.

Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, dok u ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta. Mreža je za vrijeme padavina opterećena većim količinama vode iz potoka, kao i mješovitim otpadnim vodama pa dolazi do kvarova i izljevanja. Što se tiče vodovodne mreže, postojeće instalacije su veoma loše i često dolazi do pucanja. Sve ovo stvara velike probleme stanovnicima pomenutih ulica, a usljed čestih kvarova potpuno je uništen i asfalt na ulicama.


Trajno rješenje za lošu infrastrukturu

Rješavanjem podzemnih instalacija, novim priključcima i afaltiranjem trajno će biti riješen infrastrukturni problem stanovnika najuže gradske jezgre.

“Danas smo potpisali ugovor i najavili veliki projekat zamjene kompletne infrastrukturne mreže na potezu od Hadžijske džamije pa do raskršća, do Čeljigovića i do Megare. Ovo je ogromna investicije i projekat u kojem ćemo zamijeniti kišnu i fekalnu kanalizaciju, kao i vodovodnu mrežu. Radi se o vema starim instalacijama za koje vjerujem da se nisu mijenjale posljednjih 70 godina,” izjavio je načelnik Hadžibajrić te dodao da je jedini dugotrajan način za sanaciju ulica zamjena podzemne infrastructure, pa tek onda asfaltiranje, a što je praksa koja se primjenjuje u Starom Gradu. “”Ovdje se radi o projektu vrijednom 1,4 miliona maraka, a 50-60% tih sredstva finansirat ćemo iz budžeta Općine Stari Grad. Uključila se i Vlada FBiH i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša sredstvima od vodnih naknada koje pripadaju Općini Stari Grad,” pojasnio je načelnik Hadžibajrić. “Značajno ćemo poboljšati uslove života naših građana u ovim ulicama i riješiti jedan dugogodišnji problem,”dodao je i pozvao građane na strpljenje tokom izvođenja radova.

Direktorica firme Mibral d.o.o. Maja Bralović-Smith kazala je da kao firma imaju značajno iskustvo u ovakvim projektima, kao i iskustvo rada na terenima u Starom Gradu, te da ne očekuju veće probleme.

“Što se tiče početka radova, mi već danas počinjemo sa pripremama oko papirologije, dozvola koje trebamo i drugo. Nakon uvođenja u posao ćemo početi aktivno da radimo i nadamo se da ćemo veći dio posla završiti prije zime. Rok za izvršenje radova je 100 dana od uvođenja posao i to je dobar rok ukoliko građevinska sezona ove godine potraje,” izjavila je Bralović-Smith. “Što se nas tiče mi ćemo pokušati u što kraćem roku da uradimo posao. Kada građevinska firma izvodi radove slijedi ako ništa drugo buka i prašina, a po svoj prilici i preusmjeravanje saobraćaja, pa će nam zaista trebati razumijevanje građana,” dodala je.

Na pomenutoj trasi zamjene kanalizacione mreže radit će se ukupna dužina kišnog kanala od 446 metara, a dužina fekalnog kanala od 488 metara, planirana su 34 šahta, cca 130 priključaka (ukupno kišni i fekalni), te devet rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Po pitanju vodovodne mreže, umjesto dva cjevovoda izvest će se jedan profila DN 300 dužine 430 metara, a pored ovog rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100 (20 metara). Realizacijom ovog projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.


Počinje veliki projekat na Alifakovcu: Potpisan ugovor vrijedan 1,4 miliona maraka - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.